Turska štampa o masakru u Ankari

2015-10-10T090938Z_1_LYNXNPEB99056_RTROPTP_3_TURKEY-EXPLOSIONUprkos medijskoj blokadi, tj. zabrani koju je turska vlast uvela povodom informisanja o masakru u Ankari, mediji poput lista Radikal, Hurijet i Džumuruijet su objavili pojedinosti vezane za slučaj, a koji nikako ne idu u prilog vlastima, izveštava Bianet.

Prema pisanju lista Hurijet, jednog od samoubica, Junusa Emrea Alagoza su identifikovali putem DNK testovao kao i putem slika, dok su drugog napadača, Omera Deniza Dundara identifikovali samo putem slika. Za Junusom Emreom Alagozom se tragalo 4 meseca.

Utvrđeno je da su Alagoz i Dundar stigli iz Antepa u kraj Golbaši u Ankari kolima, a potom su taksijem otišli do kafea u Balgatu gde su sačekali da protest otpočne. Na autobuski terminal su otišli taksijem gde su na različitim mestima čekali da se učesnici okupe i aktivirali bombu.

Tri dana pre skupa u Ankari, isplivala je informacija da bi moglo da dođe do samoubilačkog ili bombaškog napada na protest.

List Radikal izveštava da je sestra jednog od napadača, Omera Deniza Dundara, Fatma Dundar, izvestila Komunikacioni centar premijera (BIMER) pre dve godine. U pismu je izvestila da je njen brat otišao u Siriju sa idejom o džihadu ali da država protiv toga ništa nije preduzela. Navela je da preko 100 drugih porodica ima isti problem, a nema rešenja. Odgovor nikada nije dobila.

U drugom tekstu se navodi da u Turskoj postoji islamistička grupa, ideološki srodna Islamskoj Državi, po imenu Dokumadžilar (tj. dokumadžijevci po imenu vođe) čiji je vođa, Mustafa Dokumadži sa svoja dva prijatelja, tužen za članstvo u Al Kaidi. Međutim, u okviru iste istrage, odlučeno je da se krivično ne gone ni oni ni ostalih 17 osoba uključujući i Šejika Abdurahamana Alagoza, samoubice iz Suruča, kao i Omera Deniza Dundara sa njegovim bratom blizancem Mahmutom Gazi Dundarom.

List Džumuhurijet navodi grupa militanata ID-a je iz Kilisa prešla u Siriju dan pre eksplozije. Odatle su doveli dva militanta koji su trebali da izvrše napad u Ankari.

Isti list, u drugom tekstu piše da je glavni tužilac u Adijamanu izdao nalog za hapšenje počinilaca masakra u Ankari još proteklog jula.

Detalji se polako otkrivaju, a turski antirežimski mediji ukazuju na spregu vlasti i počinilaca. Prorežimski mediji tvrde da je u pitanju zavera protiv Turske da bi se unela nestabilnost pred izbore. Činjenica jeste da je ovaj događaj doveo do burne reakcije u masama, a i sa negativnim efektom, iako marginalnim, na ekonomiju. Budući da turska vlada smatra da su direktni izvršioci napada ne samo ID već i PKK, onda im daje odličnu priliku da nastave ofanzivu protiv Kurda, a možda i kao povod za intervenciju u Siriji.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://bianet.org/english/human-rights/168395-5-details-leaked-from-ankara-massacre-investigation?bia_source=rss

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.