Putin optužuje boljševike za izdaju, a za Prvi svetski rat tvrdi da nije imperijalistički

370e38825f8fdd3c766080d70905e1ca_1M

Za predsednika Rusije Vladimira Putina, odluka boljševika da povuku Rusiju iz Prvog svetskog rata predstavlja nacionalnu izdaju. U svom govoru u gornjem domu parlamenta, Putin je rekao da je izdaja boljševika dopustila pobedu Nemaca nad Rusijom iako je Nemačka potom poražena. Štaviše, Putin smatra da Prvi svetski rat uopšte i nije bio imperijalistički.

Tu izjavju je Putin dao 2012. godine u sklopu rasprave o finansiranju ruske nekropole u Srbiji u kojoj je shranjeno oko 3,000 Rusa sa sve 124 generala carske vojske. Putin je podržao tu ideju.

Uprkos pojedinim izjavama simpatije prema SSSR-u, Putin je do sada u više navrata kritikovao vodeću idelogiju države kojoj je položio zakletvu.

Negiranje imperijalističkog karaktera Prvog svetskog rata je krajnje cinično, a još više nazivajući bošljevike izdajnicima. Ako je nešto izdaja onda je to odluka carske Rusije, a potom menjševika da nastave sa prolivanjem krvi sopstvenog naroda za interese stranog i domaćeg kapitala.

Putin tendenciozno zaboravlja da je Rusija bila deo imperijalističkog bloka koji joj je garantovao teritorijalna proširenja u slučaju pobede, a isto tako zaboravlja da su boljševici pre rata insistirali da cela tadašnja socijal-demokratija odbaci imperijalistički rat i glasa protiv ratnih kredita. On zaboravlja da je ovaj zahtev boljševika imao ogroman odjek i simpatije među masama.

Cinično je negirati imperijalistički karakter Prvog svetskog rata, a još je licemernije nazivati boljševike izdajnicima. Istinski izdajnici su oni koji su poveli, a potom i nastavili rat za račun stranog kapitala i domaćih imperijalističkih pretenzija prolivajući krv naroda. Istinski izdajnici su oni koji su poveli bratoubilački građanski rat i intervenciju protiv onih koji su zaustavili krvoproliće.

„Produžavati ovaj rat zato da se među jakim i bogatim nacijama podele slabe narodnosti koje su one pokorile, vlada smatra najvećim zločinom protiv čovečnosti i svečano izjavljuje svoju odlučnost da odmah potpiše uslove mira kojima bi se prekinuo ovaj rat pod navedenim, za sve nacije podjednako pravednim uslovima”, glasila je sovjetska deklaracija mira.

Source: https://www.rt.com/politics/putin-accuses-bolsheviks-treason-877/#.ViGTK55KB20.twitter

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.