Nemačka ubrzava deportacije izbeglica vojnim avionima

C160 vojni transporter. Foto: Alamy

Nemačka vlada planira da koristi vojne transportne avione da ubrza deportaciju na stotine hiljada ekonomskih migranata.

Iako kancelarka Angela Merkel u javnosti zastupa relativno blag odnos prema izbeglicama, u poređenju sa drugim objektivnim političkim opcijama, ipak u praksi aktivno radi na politici odvraćanja izbeglica od traženja azila u Nemačkoj.

Neke od tih mera su i pokušaji da se efikasno deluje na granicama EU, ukidanje Šengenskog režima, kao i finansijska pomoć Turskoj da zaustavi migracije izbeglica ka Evropi.

Od 800.000 zahteva za azil ove godine, već je, po ubrzanom postupku, 193,500 odbijeno, a 11.522 odbijenih azilanata deportovano. Dodajmo i da je 21,000 azilanata, navodno, dobrovoljno napustilo zemlju.

Prema novim planovima, oni čiji su zahtevi odbijeni, biće deportovani u C160 vojnim transportnim avionima, piše list Bild.

Izbeglice više neće biti obaveštavane o nalogu za deportaciju, kako bi se sprečilo da pobegnu u drugi deo zemlje.

Vlada razmatra i uspostavljanje “tranzitne zone” na granici, gde bi azilanti bili zadržani dok se ne donese odluka o njihovim zahtevima.

Novi zakon predviđaju ukidanje novčane pomoći azilantima, i uvođenje vaučera i bonova za hranu.

Nove mere stupaju na snagu nakon ankete lista “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, po kojoj je 54 odsto Nemaca “veoma zabrinuto” zbog dolaska novih izbeglica.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.