Venecuela uvodi ekonomske mere zaštite naroda o špekulanata i destabilizacije

maduro-jawaab2015Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, najavio je prošlog utorka seriju ekonomskih mera za zaštitu naroda od destabilizacije koju promoviše desnica.

Između ostalog, ističe se ograničenje cene koje uspostavlja maksimalni profit od 30%. Takođe je potpisan i dekret koji podiže minimalnu zaradu na 9,649 bolivara (oko 1300 evra) počev od 1. novembra.

U svom programu „Veza sa Madurom” emitovanom na državnom kanalu Venecuelanske televizije (VTV), izvestio je o odobravanju 110,000 novih penzija koje će biti isplaćene u novembru u skladu sa novim minimalcem. Mandatar Venecuele je naredio i povećanje plata od 30% u javnoj administraciji i vojsci.

Od ostalih mera se ističe i kažnjavanje špekulacije koje će biti zasnovano na novom zakonu o pravednim cenama. Pooštriće se kazne za one koji preterano dizali cene, a uključivaće i zatvor. Isto tako, ukazao je da će vezivanje vrednosti bolivara za dolar biti smatrana nelegalnom.

Mehanizmi za procenu pravednih cena će se izmeniti i stvoriti dve kategorije sa ciljem zaštite naroda, a stupiće na snagu odmah po usvajanju. Prva kategorija će se odnositi na maksimalnu cenu robe i usluga, a obuhvatiće celokupnu nacionalnu ekonomiju. Druga kategorija će se ticati zaštite prehrambenih i zdravstvenih proizvoda. Za ovu kategoriju je stvorena nova uprava na čelu sa podpredsednikom izvršnog veća Horheom Areazom, koja će imati rok od 30 dana da uspostavi red i nove mere za stabilizaciju cena.

Nikolas Maduro je najavio i spajanje Ministarstva industrije sa Ministarstvom trgovine radi održavanja pravednih cena, garancije prehrambene sigurnosti i detaljnijeg praćenja špekulanata koji vrše napad na narod. Hose David Kabeljo će predvoditi ovo novo ministarstvo.

Na kraju, treba pomenuti i povećanje zarada za medicinsko osoblje u državnim bolnicama za 134%.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.librered.net/?p=41006

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.