Nakon nedelju dana u komi, preminula je Dilek Doan, žrtva policijske represije u Turskoj

Dileg Doan, 25-godišnjkinja koju je policija upucala u grudi prošle nedelje, juče u poslepodnevnim časovima je podlegla povredama.

U nedelju 18. oktobra, u ranim jutranjim časovima, policija je u okviru „antiterorističke” akcije izvršila raciju u kvartu Kučuk Armutlu u Istanbulu tražeći militante ilegalne marksističko-lenjinistčke organizacije DHKP-C, pri čemu su izvršili prepad i na kuću u kojoj je Dilek Doan živela sa roditeljima. Iako niti ona niti porodica nisu pružili otpor policiji, nakon što je zatražila da policajci obuku kaljače pre nego što uđu u kući, odbivši to policija je krenula da uđe na silu i tom prilikom je jedan od njih izvadio revolver i upucao Dilek u grudni koš. Više detalja o celom događaju možete pročitati ovde: „Turska: novo ubistvo revolucionara nakon islamističkog napada na Ankaru”.

Policajac koji je upucao Dilek je poznat pod nadimkom Karadaji i već mu je bilo suđenje za mučenje. Istovremeno, mediji su izvestili da je policija upucala osumnjičenu da je bombaš samoubica, te da je do ubistva došlo tokom razmene vatre.

Dilek je bila u komi nedelju dana tokom kojih je razvila moždani edem. Preminuvši, bolnica nije obavestila roditelje koji su sa prijateljima dežurali ispred bolnice već je tu informaciju prvo prosledila policiji koja je iskoristila priliku i kidnapovala telo. Nakon što su saznali za događaj, roditelji i prijatelji su napravili skup ispred zgrade Instituta za forenzičku medicinu, gde su čekali da im se vrati telo.

Smrt Dilek Doan je dočekana sa velikim žaljenjem i propraćena je protestnim akcijama, ali i sukobima sa policijom. Milicija Narodnog fronta čiji je Dilek bila član je na ulicama kvartova Gazi i Okmejdani izvršila napade na policijska vozila vatrenim oružjem. Prema nezvaničnim informacijama, u sukobima koji su vođeni na ulicama kvarta Okmejdani ima dva ranjena lica.

Tokom prošle nedelje, održani su mnogobrojni aktovi solidarnosti sa Dilek i njenom porodicom. Prodavnice u njenom kvartu su bile zatvorene, a na izolzima je bio poster sa njenim likom. Svake večeri su paljene sveće i leteći fenjeri. Velika podrška koju je stvorio ovaj slučaj nije sprečilo policiju da u više navrata napada skupove familije, prijatelja i advokata.

Akcija letećih fenjeri za Dilek:

Milicija DHKC-a na ulicma kvarta Nurtepe pre sukoba sa policijom:

Nurtepede CEPHE Milisleri Dilek Doğanı sahiplenmeye çagırdı.BURASI ÇAYANÇAYAN CEPHEDİR MÜCADELEDİR.

Posted by Nurtepe-Güzeltepe HALK Cephesi on Sunday, 25 October 2015

Uživo snimak okupljanja u molitvenom domu u Kučuk Armutluu:
https://www.periscope.tv/w/1rmGPZNwvbLxN

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.