Yandex.Metrica

Velike sile dogovorile budućnost Sirije u 9 tačaka

Foto: AP

 
Ministri inostranih poslova 17 zemalja, kao i predstavnici Evropske Unije i Ujedinjenih Nacija dogovorili su na sastanka u Beču političko rešenje za sirijsku krizu.

U zajedničkom saopštenju izdatom nakon sastanka kaže se sledeće:

Na sastanku u Beču, 30. oktobra 2015. Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Velika Britanija, Egipat, EU, Francuska, Nemačka, Iran, Irak, Italija, Jordan, Liban, Oman, Katar, Saudijska Arabija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ujedinjene nacije okupili su se kako bi razgovarali o teškoj situaciju u Siriji i kako da privedu kraju nasilje u najkraćem mogućem roku.

Učesnici su imali iskren i konstruktivan razgovor, koji pokriva glavna pitanja. Oni su postigli uzajamno razumevanje o sledećem:

1. Jedinstvo i celovitost Sirije, nezavisnost, teritorijalni integritet, i sekularni karakter su fundamentalni.

2. Državne institucije će ostati netaknute.

3. Prava svih Sirijaca, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, moraju biti zaštićena.

4. Neophodno je da se ubrzaju diplomatski napori da se okonča rat.

5. Pristup humanitarnim organizacijama će biti osiguran na celoj teritoriji Sirije, a učesnici će povećati podršku interno raseljenim licima, izbeglicama i zemljama koje ih zbrinjavaju.

6. Islamska Država mora biti poražena.

7. U skladu sa Ženevskom konferencijom 2012. i Rezolucijom 2118 Saveta bezbednosti UN-a, učesnici su pozvali UN da sazove predstavnike Vlade Sirije i sirijske opozicije za politički proces koji će voditi ka kredibilnom, inkluzivnom, ne-sektaškom upravljanju, novom ustavu i izborima. Ovi izbori se moraju održati pod nadzorom UN-a uz najviše međunarodne standarde transparentnosti i odgovornosti. Moraju biti fer i slobodni, sa pravom svih Sirijaca, uključujući i one iz dijaspore, da učestvuju.

8. Ovaj politički proces će biti vođen Sirijcima, i sirijski narod će odlučiti budućnost Sirije.

9. Učesnici će zajedno sa Ujedinjenim Nacijama istraživati načine za implementaciju prekida vatre (između vlade i opozicije) širom zemlje, koji će stupiti na snagu paralelno sa ovim obnovljenim političkim procesom.

Učesnici će provesti naredne dane radeći na tome da smanje preostale oblasti neslaganja, i sarađujući na područjima slaganja. Ministri će se sastati u roku od dve nedelje da nastave ovu diskusiju.

Predstavnici Vlade Sirije i opozicije nisu prisustvovali sastanku.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.