Ubijen kanadski vojnik u Siriji

Foto: Matthew Fisherp

 
Kanadski vojnik iz Toronta , koji se borio na strani kurdskih milicija u Siriji (YPG), ubijen je danas, od strane bombaša samoubice iz redova Islamske Države, javlja AFP.

“Kanadski borac je poginuo u toku borbe kod grada Hasaka, nakon što je bombaš samoubica aktivirao eksploziv koji je nosio za pojasom”, rekao je Talal Ali Selo, portparol Sirijskih Demokratskih Snaga (SDF).

SDF je oformljen pre dve nedelje, i uključuje borce sirijske opozicije (FSA), kurdske milicije (YPG), i vojnu organizaciju asirijskih hrišćana pod nazivom “Asyriac military council”.

Nije potvrđeno da li je kanadski vojnik bio dobrovoljac u redovima YPG-a, ili je pripadao kanadskim specijalnim snagama, za koje se sumnja da, zajedno sa američkim specijalnim jedinicama već duže vreme obučavaju borce YPG-a.

Ukoliko se potvrdi da je reč o dobrovoljcu, to će biti deveta žrtva Zapadnih dobrovoljaca u redovima YPG-a za protekle dve godine.

Ako se ispostavi da je u pitanju pripadnik kanadskih specijalnih jedinica, to bi značilo da kanadske i američke trupe, uprkos negiranju takvih tvrdnji, ipak učestvuju u vojnim operacijama na terenu.

Borci SDF-a su, tokom nedelje, pokrenuli ofanzivu na položaje Islamske Države na severu Sirije, podržani američkim vazdušnim napadima, a očekuje se i zeleno svetlo iz Vašingtona za napad na samoproklamovanu prestonicu Islamske Države, grad Raku.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.