Bes britanskih medija: Irski fudbaler ponovo odbio da oda poštu britanskim žrtvama

Foto: Reuters

 
Prvotimac premijerligaša Vest Bromič Albiona i reprezentativac Republike Irske, Džejms Meklin, juče je izviždan na stadionu Mančester Junajteda zbog odbijanja da nosi cvet maka na dresu, uoči Dana sećanja na britanske vojne žrtve tokom istorije.

Dok su igrači oba tima tradicionalno obeležili Dan sećanja noseći cvet maka na dresovima, Meklin je i ovaj put odbio da ispoštuje stogodišnju tradiciju u britanskom fudbalu.

Dan sećanja je spomendan i praznik, kojim se, od kraja Prvog svetskog rata, odaje poštovanje oružanim snagama članica Komonvelta koji su poginuli “na dužnosti.”

Meklin, poreklom iz irskog grada Derija, i ranije je odbijao da nosi cvet maka uoči Dana sećanja dok je nastupao za Sanderland i Vigan, i tako navukao bes britanske javnosti koji ni ovaj put nije izostao, kako u medijima tako i na tribinama Old Traforda.

Irski fudbaler je bio tema rasprave i u britanskom parlamenu, kada je tokom leta, pred pripremni meč sa Čarlstonom odbio da se okrene prema zastavi Svetog Đorđa i ispoštuje britansku himnu.

Na zahteve novinara da objasni svoje ponašanje, Meklin je izjavio da bi odavanje pošte palim borcima britanskih oružanih snaga značilo nepoštovanje prema irskim žrtvama masakra iz 1972. poznatog kao “Krvava nedelja”, kao i ostalim žrtvama britanskih ratova.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.