Vazdušni udari SAD usmrtili 60-70 militanata Islamske Države u bici za Sindžar

Vazdušni udari na grad Sindžar. Ari Jalal/Reuters

Kurdske Pešmerge i nove vojne jedinice Jezida otpočele su ofanzivu na grad Sindžar, u severnom Iraku, u nameri da odseku liniju snabdevanja Islamske Države između svoja dva glavna uporišta u Iraku i Siriji, izjavila je služba za štampu Međunarodne koalicije na čelu sa SAD.

Američki vazdušni udari započeti su u ranim jutarnjim satima pripremajući teren za kopnena dejstva kurdskih snaga koja su, sada, uveliko u toku.

Do sada su zarobljena tri sela i zauzeti delovi “autoputa 47”, kojim se vrši linija snabdevanja između Mosula u Iraku i Rake u Siriji.

Nema naznaka direktnog američkog angažovanja na terenu u operaciji “Free Sinjar”, iako su i američki i kanadski savetnici iz redova Specijalnih jedinica prisutni na terenu i pomažu u koordinaciji vazdušnih i kopnenih napada.

Međutim, vazdušni udari sprovedeni na položaje Islamske Države u samom gradu bili su, prema navodima koalicije, veoma uspešni, i rezultirali su smrću između 60 i 70 pripadnika Islamske Države, javlja agencija Rojters.

Na fotografijama se vidi jasan učinak vazdušnih udara na veće delove grada.

“Vazdušni udari su uništili borbene položaje, komandu, objekte za skladištenje oružja i improvizovane fabrike eksplozivnih uređaja”, kaže se u izjavi koalicije.

Oko 7.500 kurdskih Specijalnih snaga, Pešmergi i Jezida učestvuje u bici, a računa se da pripadnici Islamske Države u samom gradu broje između 600 i 700 boraca, kako navode kurdski zvaničnici za Njujork Tajms.

Borci Jezida obučavani su u vojnim kampovima Radničke Partije Kurdistana (PKK), ali u ovoj operaciji njihov bataljon učestvuje pod komandom Pešmerga komandanta Huseina Derbe, izjavljuje Rojters.

Ofanzivu lično nadgleda predsednik Kurdistana Masud Barzani, koji je ujedno i šef Demokratske stranke Kurdistana (KDP).

Pripreme za ovu ofanzivu traju već neko vreme, a Islamska Država je predvidela ovaj napad, rekao je kurdski general Vaisi, međutim ostaje nepoznanica zašto u skladu sa tim nisu poslali pojačanja.

Amerikanci su snabdeli kurdske snage sa 40 MRAP vozila, otpornih na mine, i obećali još ukoliko KDP prihvati da integriše i borce najveće opozicione grupe PUK u Pešmerga jedinice.

Tokom priprema za ovu operaciju, koje je predvodio italijanski pukovnik koalicije u tri vojne baze iračkog Kurdistana, na stotine “Milan” protivtenkovskih projektila iz Nemačke i 1.000 AT4 protivtenkovskog oružja iz SAD je podeljeno kurdskim borcima, kažu zvaničnici.

Kurdski borci su snabdeveni i sa velikim brojem lakog naoružanja, uključujući mitraljeze, puške, minobacače i nove zalihe municije. a uskoro se očekuju i značajniji rezultati ofanzive.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.