Vojska sirijske opozicije, Turska, i SAD, oduzeli dva sela od Islamske Države

Foto: AFP

Vojska sirijske opozicije, uz podršku vazdušnih udara Turske i Sjedinjenih Američkih Država, oduzela je dva sela od Islamske Države u blizini turske granice posle žestokih borbi, preneli su turski zvanični mediji u subotu.

Novinska agencija Anatolija je objavila da su zarobljena sela Harjaleh i Dalha, u severnoj pokrajini Alepo.

Vazdušni udari na pozicije Islamske Države izvršeni su pomoću šest turskih F-16 i četiri američkih F-15 aviona, kao i američkim AC-130 avionom i tri bespilotne letelice, navodi se u izveštaju.

Oko 70 militanata Islamske Države je ubijeno u borbama, dodaje se u saopštenju.

Zamenik američkog državnog sekretara Antoni Blinken je rekao da su dugoročni napori međunarodne koalicije urodili plodom, i najzad daju rezultate.

“U Iraku i Siriji počinjemo da pritiskamo ID, sa istoka, severa, i juga, dok podrivamo temelje samoproglašenog Kalifata”, rekao je Blinken.

“U poslednjih 14 meseci, SAD su okupile 65 zemalja (u širu koaliciju), lansirale 8,200 vazdušnih napada, i lišile Islamsku Državu 40 procenata teritorije koju je kontrolisala u Iraku. Tokom prošlog vikenda smo pomogli kurdskim snagama da obezbede stratešku pobedu oslobađanjem Sindžara i zauzimanjem autoputa 47, koji je služio kao glavna linija komunikacije i transporta oružja između Mosula i Rake”, dodao je.

Turski mediji su opisali operaciju kao prvi korak u planovima Ankare za stvaranje “bezbedne zone” na severu Sirije, da bi na toj teritoriji udomili deo od 2,2 miliona sirijskih izbeglica koji se nalaze u Turskoj.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.