Plodonosan sastanak Obame i Putina – Ako Rusija ispoštuje sporazum iz Minska ukinućemo sankcije

Foto: Reuters/Cem Oksuz/Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Barak Obama sastali su se na samitu o klimatskim promenama u Parizu.

Predsednici su razgovarali o brojnim temama, uključujući sirijsku i ukrajinsku krizu, a trajali su nekih 30 minuta, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima.

“Obama je izrazio žaljenje zbog obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskog vazduhoplovstva u Siriji”, rekao je Peskov, dodajući da su ruski i američki lideri razgovarali veoma detaljno o situaciji u Siriji.

I Putin i Obama su se izjasnili u prilog kretanja ka političkom rešenju sirijske krize, rekao je portparol Kremlja.

Američki predsednik je još jednom izrazio krut stav o položaju sirijskog predsednika Bašara al-Asada, rekavši da sirijski lider mora da siđe s vlasti tokom političke tranzicije, sapštio je Rojters.

Diplomatsko rešenje situacije u jugoistočnoj Ukrajini je takođe dogovarano, sa akcentom na brzoj i potpunoj implementaciji sporazuma Minsk, rekao je Peskov, a prenosi RT.

Obama je izjavio da će sankcije Rusiji biti ukinute nakon što ispoštuje sporazum, saopštio je Rojters pozivajući se na izvor iz Bele kuće.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.