Evo šta je Mandela odgovorio Amerikancima na pitanje o Gadafiju, Kastru i Arafatu (VIDEO)

 
Pokojnog predsednika Južne Afrike i lidera ANC-a, Nelsona Mandelu, je po dolasku u SAD ugostio u svojoj emisiji poznati voditelj Ted Koppel, koji je, uz pomoć pojedinaca iz publike, pokušavao da uvuče tek oslobođenog južnoafričkog lidera u debatu u ljudskim pravima u Kubi, Palestini i Libiji.

Politički analitičar Ken Adelman sa Instituta savremenih studija uputio je sledeće pitanje Nelsonu Mandeli: “Neki od nas koji podržavaju vašu borbu protiv aparthejda su razočarani modelima ljudskih prava koje ste podržali od kada ste izašli iz zatvora. Susreli ste se 3 puta tokom poslednjih 6 meseci sa Jaserom Arafatom, koga ste pohvalili. Rekli ste Gadafiju da delite njegove stavove i aplaudirali njegovom dosijeu o ljudskim pravima i borbi za slobodu i mir u svetu. Takođe ste pohvalili Fidel Kastra za koga ste rekli da je lider u borbi za ljudska prava, i rekli ste da je Kuba daleko naprednija od svih ostalih država po ljudskim pravima, iako podaci Ujedinjenih Nacija ukazuju na to da je Kuba jedna od najgorih zemalja po tom pitanju. Da li su to modeli na koje se ugledate i da li biste hteli da neko od takvih ljudi postane predsednik Južne Afrike?”

Nelson Mandela se obratio publici Afroamerikanaca prilikom odgovora i rekao: “Jedna od grešaka koju čine politički analitičari jeste što misle da njihovi neprijatelji treba da budu i naši neprijatelji. Mi to, naravno nećemo dopustiti. Zahvalni smo svetu što je podržao našu borbu, ali smo i dalje nezavisna organizacija, koja vodi sopstvenu politiku. Naš stav prema bilo kojoj zemlji je određen stavom tih zemalja prema našoj borbi. Jaser Arafat, pukovnik Gadafi i Fidel Kastro su podržavali našu borbu bezgranično. Ne postoji nikakav razlog zašto ne bismo pohvalili njihovu predanost borbi za ljudska prava. Oni nisu podržali našu borbu tražeći nešto zauzvrat, već su nam bezuslovno  obezbeđivali sredstva za borbu, da pobedimo. To je naša pozicija.”

Mandela je ovim odgovorom aludirao na bliske veze Amerike, Britanije i Izraela sa južnoafričkim režimom tokom aparthejda, i izazvao buru aplauza u publici.

 

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.