Turci obučavali kurde već dve godine – Spremaju napad na Mosul

Nekoliko stotina turskih vojnika pruža obuku iračkim trupama pripremajući ih za napad na grad Mosul, koji je pod kontrolom Islamske Države, saopštio je Rojters.

Međutim, pozivajući se na isti izvor, Rojters objavljuje i jedan vrlo interesantan podatak, a to je da su te iste turske trupe već bile stacionirane u iračkom Kurdistanu, a da su tek u petak preseljene u Mosul u pratnji oklopnih vozila.

“Naši vojnici su već u Iraku. Vršimo obuku, u tom regionu već dve do tri  poslednje godine. Ovo je deo te obuke”, rekao je jedan visoki turski zvaničnik1.

O prisustvu turskih trupa u iračkom Kurdistanu smo prvi put obavešteni prošle godine2.

U Vašingtonu, američki zvaničnici odbrane su izjavili u petak da su SAD bile svesne raspoređivanja na stotine turskih vojnika u severnom Iraku, ali da taj potez nije bio deo aktivnosti koalicije pod vođstvom SAD.

Drugi visoki američki zvaničnik je izjavio da su turski vojnici u regionu bili tamo u dogovoru sa kurdskim Pešmergama, radi njihove obuke.

Bez obzira na sliku koju Turska šalje kroz medije, ova država očigledno gaji bliske odnose sa kurdskom autonomnom zonom na severu Iraka, sa kojom je već potpisala sporazum o izgradnji gasovoda od kurdskog grada Kirkuk do turske luke Čajan3.

Nedavno smo objavili članak o protivrečnostima zvaničnih izjava i dela u aktuelnim vojnim operacijama u Iraku i Siriji, a ovo je još jedan podatak koji sada možemo dodati već postojećim kontroverzama.

S obzirom da međunarodna koalicija na čelu sa SAD koristi YPG i PKK borce u napadima na gradove pod kontrolom ID-a, biće zanimljivo videti hoće li pri napadu na Mosul doći do saradnje turskih trupa i ove “američke” pešadije.

 


  1. http://www.theguardian.com/world/2015/dec/04/turkish-troops-iraq-train-forces-fighting-isis  

  2.  http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-turkey-iraq-idUSKCN0J60B720141122  

  3. http://www.todayszaman.com/diplomacy_turkey-welcomes-iraq-krg-oil-agreement_366007.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.