Venecuela: Desnica nakon pobede vraća bajate namirnice u promet nakon što ih krila

venezuela-products.jpg_1718483346Korisnici društvenih medija osuđuju desničarsku opoziciju u Venecueli za sprovođenje ekonomskog rata u svojoj zemlji uz podršku SAD-a.

Predsednik Ričard Nikson je 1970. godine naredio obaveštajnoj agenciji CIA da natera čileansku ekonomiju „da zavrišti”, tj. zaveru protiv prve demokratski izabrane socijalističke vlade Južne Amerike koja je bila praćena nestašicom osnovnih proizvoda sa rafova i prodavnica širom zemlje.

Isti plan je upotrebljen i protiv Venecuele. To podvrđuje činjenica da su odmah nakon pobede desnice 6. decembra, prema svedočenju mnogih korisnika društvenih mreža na Internetu u Venecueli, osnovni proizvodi počeli da se pojavljuju širom ove južnoameričke zemlje.

Odmah nakon smrti predsednika Salvadora Aljendea u Čileu nakon vojnog udara kojeg je podržala SAD 11. 9. 1973., osnovni proizvodi su vraćeni u opticaj, isto kao i danas u Venecueli.

Korisnici društvenih mreža ističu da je proizvodima koji su se pojavili u opticaju istekao rok trajanja što ukazuje na to da problema sa proizvodnjom nema, već da je problem u distribuciji koju kontrolišu desničarski orijentisani preduzetnici.

U pojedinim porukama na društvenoj mreži Tviter, korisnici ukazuju na vezu između kompanije Hajnc (Heinz) i ekonomskog rata za destabilizaciju vlade Nikolasa Madura. Kompanija Hajnc je najavila da će nastaviti sa proizvodnjom nakon nekoliko meseci neaktivnosti. Predsednik Maduro je naredio da se izvrši istraga Hajnca nakon što su radnici ove kompanije u centralnoj provinciji Karabobo prijavili da, iako je postrojenje u potpunosti operativno, vlasnici odbijaju da proizvode određen tip robe.

Vođa sindikata radnika Hajnca, Ernan Garsija, rekao je da je nakon više meseci neuspelih pokušaja da se potpiše kolektivni ugovor, dogovor postignut 9. decembra i ugovor konačno potpisan, te da će radniti ponovo otpočeti sa radom. Mnogima je ovaj događaj dokaz da Hajnc učestvuje u ekonomskom ratu.

Ulična prodavačica Rene Olanda je prokomentarisala za teleSur da je opozicija oduvek posezala za „kažnjavanje stomaka naroda da bi optužila vlast za nestašice”. „Međutim, vlada SAD-a je blokirala prodaju sirovina i proizvoda”, dodala je ona.

Mnogo se slažu sa njom da preduzetnici ne postupaju samostalno već u saradnji sa SAD-om. Cilj SAD-a je po svoj prilici da nametne svoju politiku u zemlji i dočepa se njenih prirodnih resurasa.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Basic-Goods-Suspiciously-Begin-to-Appear-in-Venezuela-Stores--20151214-0018.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.