16 kompanija, među kojima su giganti Epl, Majkrosoft, Soni i Samsung, tuženo za eksploataciju dečijeg rada

cobalt-drc.jpg_1718483346Malo nakon što je Vrhovni sud SAD potvrdio tužbu za upotrebu i podstrekivanje maloletničkog robovskog rada u Obali Slonovače protiv Nestlea, nevladine organizacije su tužile Epl, Majkrosoft, Soni, Samsung i druge, za upotrebu dečijeg rada u rudnicima kobalta u Kongu.

U Demokratskoj Republici Kongo, deca se plaćaju dolar po satu za 12 časova rada u rudnicima kobalta – veoma toksične supstance koja se koristi za izradu litijum-jonskih baterija za računare i mobilne uređaje.

U izveštaju pod nazivom „Zbog ovoga umiremo: Kršenje ljudskih prava u Demokratskoj Republici Kongo” objavljenom prošlog utorka, navodi se 16 multinacionalnih korporacija (osim navedenih, tu su i Del, HP, LG, Vodafon i Folksvagen) koje nisu sprovele najosnovnije provere o karakteru radne snage koja se koristi za eksploataciju kobalta.

Nevladine organizacije Amnesti internešnal (eng. Amnesty International) i Afrikan risorses voč (eng. African Resources Watch) tvrde da se u rudnicima eksploatišu dečaci i devojčice od sedam godina pa naviše, u veoma opasnim uslovima rada.

„Mnoge kompanije su negirale upotrebu kobalta iz Demokratske Republike Kongo i/ili Huaju kobalt – iako se nalaze na listama klijenata kompanija koje uvoze kobalt od Huajua – ali nisu objasnile od koga ga dobavljaju”, stoji u izveštaju. „Imajući u vidu prevlast kobalta iz Demokratske Republike Kongo na globalnom tržištu, malo je verovatno da sve kompanije sa liste ne dobavljaju kobalt odatle”, dodaje se.

Izveštaj takođe navodi da preko 150.000 radnika, među kojima je makar 40.000 dece, mora da vadi i čisti kobalt bez najosnovnije opreme poput rukavica, maski za lice ili radnih odela, zbog čega su izloženi povredama i bolestima. Štaviše, dodaje se u izveštaju,  samo od septembra 2014. do decembra 2015. preminulo je oko 80 rudara.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Apple-Microsoft-and-Others-Accused-of-Huge-Child-Exploitation-20160120-0048.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.