Iran napušta trgovinu u dolarima i prelazi na evro

640px-10_-_hands_shaking_with_euro_bank_notes_inside_handshake_-_royalty_free,_without_copyright,_public_domain_photo_image_01

Iran napušta dolar za trgovinu naftom i prelazi na evro za sve  predstojeće uplate, prenosi Rojters. Kompanije poput francuskog Totala, španskih rafinerija Cepsa i Litasco i ruskog Lukoila, ubuduće će plaćati isporuke nafte u moneti Evropske Unije, izjavio je izvor blizak Iranskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji.

„U našim fakturama pominjemo klauzulu da kupci našu naftu treba da plate u evrima uzimajući u obzir kurs dolara u vreme isporuke”, dodaje.

Lukoil i Total su odbili da komentarišu, a Cepsa nije ni odgovorila na zahtev novinara. Iran je takođe izjavio da je svojim partnerima saopštio da takođe želi i isplatu postojećih dugova u evrima. Centralna banka Irana je usvojila politiku sprovođenja trgovine u evrima dok je još zemlja bila pod sankcijama.

„Iran je prešao na evro i ukinio trgovinu u dolarima iz političkih razloga”, isti izvor navodi.

Iranu je dozvoljeno da povrati deo sredstava koje su bile zamrznute pod sankcijama SAD-a u valuti drugih zemalja, uključujući i Omanov rijal i emiratski dirham. Prema zvaničnicima SAD-a, gotovo 100 milijardi dolara iranskih aktiva je zamrznuto van zemlje, a Teheran je polovini dobio pristup nakon ukidanja sankcija. Sankcije protiv Irana su SAD i EU podigle 16. januara, a taj potez je došao u trenutku zagušenja globalnog tržišta naftom, pri čemu je OPEC odbio da smanji proizvodnju.

Iran je dugo vremena težio da se dolar zameni evrom u međunarodnoj trgovini naftom. Još 2007. godine, Teheranu nije pošlo za rukom da ubedi OPEC da promeni valutu, a tadašnji predsednik Irana, Mahmud Ahmedinedžad je dolar nazvao „bezvrednim parčetom papira”.

Prelazak na evro ima smisla za Iran budući da je Evropa njegov najveći trgovački partner. Krajem januara, Vol strit džurnal (eng. The Wall Street Journal) je izvestio da se Iran složio da snizi cene sirove nafte za Evropu, nakon što je Saudijska Arabija učinila isto. Istovremeno, Teheran je povisio cene za Aziju.

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.sott.net/article/311683-Iran-dumps-the-dollar-switches-to-euros-in-foreign-oil-trade

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.