Kina poziva UN na akciju da Severna Koreja „plati cenu“

Foto: IRNA

Kina će podržati rezoluciju Saveta bezbednosti da Severna Koreja „plati potrebnu cenu“ zbog poslednjeg raketnog lansiranja, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova u petak, rekavši da je cilj da se Pjongjang vrati za pregovarački sto, prenosi Rojters.

Vang Ji je izjavio da je zabrinut zbog mogućeg raspoređivanja sistema sofisticirane raketne odbrane u Južnoj Koreji, od strane SAD, rekavši da bi on mogao biti korišćen za ciljanje Kine.

Ministar je u intervjuu za Rojters dodao i da je došlo vreme za „snažnu“ rezoluciju koja pokriva širok spektar oblasti.

„[Mi] ćemo podržati Savet bezbednosti UN da preduzme dalje korake i usvoji novu rezoluciju tako da Severna Koreja plati potrebnu cenu i snosi posledice za svoje ponašanje“, rekao je ministar.

Na pitanje da li je Peking spreman da podrži jače ekonomske sankcije, Vang je rekao da će rezolucija biti raznovrsna, ali da njen cilj treba da bude da se zaustave napori Pjongjanga da razvije nuklearnu i raketnu tehnologiju. „Sankcije nisu cilj, već sredstvo da se nuklearni problem na Korejskom poluostrvu vrati na pregovarački sto“, dodao je on.

Nakon sastanka ministra Vanga sa državnim sekretarom SAD u Minhenu, Džon Keri je pozvao Kinu da iskoristi svoj uticaj na Pjongjang da pomogne međunarodnoj zajednici u nastojanjima da se poveća pritisak na Severnu Koreju.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.