Naoružani desničari i policija napadaju izbeglice u Francuskoj

Foto: AFP/Getty

Naoružane grupe u severnoj Francuskoj svake noći vrše napade na privremene izbegličke kampove, sejući strah među pridošlicama, javlja Vašington post.

Izbeglice koje su prinuđene da žive u nehigijenskim naseljima, poput „Džungle“ u Kaleu, meta su svakodnevnih organizovanih napada naoružanih grupa, dok u gradovima severne Francuske jačaju nacionalistički pokreti, i „antiislamski sentimenti“ među stanovnicima.

Maskirani napadači noću izvode planirane akcije, naoružani palicama, bokserima, suzavcem i noževima, tvrde medicinski radnici kojima se izbeglice svakodnevno obraćaju za pomoć.

Nakon nekoliko meseci terora nad izbeglicama u Kaleu, policija je, usled pritiska više NVO, najzad izvršila prva hapšenja u četvrtak. Uhapšena su sedmorica muškaraca naoružanih gvozdenim šipkama, starosti 27-47 godina, tokom napada na petoricu iračkih Kurda u Lon Plaž, lučkom gradu između Kalea i Denkerka.

Jedan od uhapšenih je iz Britanije, što ukazuje na saradnju britanskih i francuskih desničara u ovim organizovanim akcijama.

Šefica pravnog centra za izbeglice u privremenom kampu u Kaleu napravila je pravu pometnju izjavom da su izbeglice podjednako izložene policijskom nasilju, koliko i napadima desničarskih grupa, i da je to osnovni razlog zašto nemaju običaj, i ne vide svrhu u prijavljivanju napada policiji.

Marijana Hamberšot je rekla novinarima da je ona lično podnela 13 prijava protiv naoružanih desničara i osam protiv policije. „Imamo 13-godišnjaka kome su slomili nogu i nos, i koga su, u razmaku od deset dana, napali i desničari i policija“, rekla je Hamberšot.

Bezbednosne mere usmerene ka zadržavanju na hiljade izbeglica daju Kaleu izgled nalik na tvrđavu. Grad je okružen visokom bodljikavom žicom, policijska svetla trepere širom grada, a izbeglice moraju da prođu kroz dva ulaza u logor – tako da policija može da izvrši temeljan pretres svake osobe.

Sa druge strane, mediji u Francuskoj nisu zainteresovani za slučajeve organizovanih oružanih napada na izbeglice, pa se ovim vestima ne pridaje veći značaj.

Međutim, nakon što su 6. februara simpatizeri antiislamskog pokreta PEGIDA, nakon održanog protesta u gradu, nasumično napadali izbeglice, prvi znakovi nasilnog otpora među izbeglicama su pokrenuli medijsku hajku.

Oko 50 izbeglica probilo je ogradu kampa, i nakratko zauzelo trajekt „Duh Britanije“, nakon čega se oko 2.000 izbeglica pridružilo demonstracijama.

„Igramo se sa vatrom, jer ovi ljudi počinju da se ponašaju odbrambeno. Oni se organizuju“, rekao je koordinator Lekara sveta za severnu Francusku Amin Truve-Bagduš.

„Ove organizovane grupe, naoružane gvozdenim šipkama, predstavljaju se izbeglicama kao policija“, rekao je Bagduš. „Zaustavljaju izbeglice, obično kasno, između 11 uveče i tri sata ujutru, svuku ih i tuku dok ne kolabiraju.“

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.