Izrael planira gasovod do Grčke, preko Turske

Foto: Albatross Aerial photography/Noble Energy

 

Izrael će iskoristiti svoje znatne rezerve prirodnog gasa izgradnjom dva gasovoda, prema Turskoj i Grčkoj, izjavio je izraelski ministar energetike Juval Steinitz.

„Ako se situacija popravi u Turskoj … gas ćemo prodavati njima, a preko Turske do Grčke“, rekao je Steinitz za Kathimerini Daily.

Steinitz je dodao da ako su važne rezerve otkrivene u Izraelu i Egiptu, to je dovoljan razlog za izgradnju cevovoda do Grčke. „Isprva smo procenili da će ovaj projekat koštati oko 15 milijardi dolara (13 milijardi evra), a to je previsoka cena. Sada, prema novim procenama, sve bi moglo da iznosi oko sedam milijardi dolara“, rekao je on.

Na samitu u Nikoziji prošlog meseca, izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da će Izrael, Grčka i Kipar formirati komisiju za proučavanje planova za izgradnju gasovoda između Izraela, Kipra i Grčke.

Od otkrića polja Tamar i Levijatan, 2009. i 2010. godine, Izrael je započeo proizvodnju u polju Tamar, ali je eksploatacija daleko većeg Levijatana do sada više puta odlagana.

Veličina polja Levijatan se procenjuje na 18,9 biliona kubnih metara (535 milijardi kubnih metara, ili bcm) prirodnog gasa, zajedno sa 34,1 miliona barela kondenzata. Tamar ima još 250 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.