Iran povlači trupe iz Sirije

Foto: MEM

Iran je povukao „znatan broj” pripadnika Revolucionarne garde (IRG) sa sirijskog ratišta, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri, u četvrtak.

Ključni saveznik sirijskog predsednika Bašara el-Asada rešio je da povuče svoje trupe sa sirijskog ratišta, iako će jedan deo ostati da „savetuje” sirijsku vojsku i da organizuje volonterske jedinice iz Irana, Iraka i Libana.

Teheran takođe oprema naoružanjem i podržava libanski pokret Hezbolah, koji će i dalje učestvovati u vojnim akcijama na terenu, kao podrška sirijskoj vojsci protiv snaga prozapadne opozicije.

Keri, međutim, govoreći pred Kongresnim odborom, dva dana pre nego što je dogovoren privremeni prekid vatre, nije objasnio konkretne razloge zašto je Teheran doneo odluku da povuče trupe iz Sirije.

Smanjenje broja iranskih vojnika u Siriji može biti proizvod zahteva Izraela kroz američko-ruski sporazum, ili direktnog sporazuma sa SAD, usled otopljenja odnosa dve zemlje nakon ukidanja sankcija Iranu.

S obzirom na to da je Zapad, jučerašnjim uvođenjem sankcija na naoružanje Saudijskoj Arabiji, pokazao da najverovatnije nema nameru da dozvoli Saudijcima direktno kopneno angažovanje u Siriji (možda pokoji vazdušni udar, da se ne osete zapostavljenim), vrlo je moguće da je iranska odluka o smanjenju broja vojnika na sirijskom tlu donesena u saradnji sa zapadnom diplomatijom.

Teheran nikada nije objavio zvanične podatke o broju svojih vojnika prisutnih u Siriji, ali je od oktobra prošle godine više od 100 iranskih vojnika izgubilo život u sirijskom konfliktu, uključujući i neke visoke komandante IRG.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.