SAD saopštavaju da bitka za Mosul otpočinje

Foto: Reuters

 

Specijalni američki izaslanik za anti-ISIS koaliciju Bret Mekgurk saopštio je novinarima da bitka za Mosul, drugi najveći grad u Iraku, treba da otpočne ovih dana.

Trenutna strategija operacije je da odseče Mosul od Rake u Siriji, kako bi se izolovala oba grada, i onemogućio protok oružja i boraca iz jednog u drugi grad, rekao je Mekgurk na konferenciji za novinare u Bagdadu.

Iračkoj vojsci će u ovim operacijama pomagati avijacija međunarodne koalicije i kurdske snage. Međutim, ne zna se hoće li u operacijama, sem Pešmergi, učestvovati i PKK, koja pri poslednjoj velikoj operaciji međunarodne koalicije tokom zauzimanja grada Sindžara, nije bila najavljena, ali se ipak ispostavilo da su njeni borci odigrali ključnu ulogu na terenu.1

Saopštenje dolazi u iznenađujućem trenutku, budući da je irački ministar odbrane nedavno izjavio kako će se bitka za Mosul odigrati tek krajem ove godine. Međutim, vrlo je moguće da se najvažniji ratni planovi sastavljaju u Vašingtonu, bez ikakvog učešća ili savetovanja sa iračkom vladom, ili drugim saveznicima na terenu.

U ovoj bici se očekuje i doprinos šiitskih milicija, pod kontrolom Irana, koje su odigrale ključnu ulogu u osvajanju Tikrita, rodnog grada Sadama Huseina, tokom prošle godine.

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici izveli su dvanaest vazdušnih udara na položaje ID u petak, saopštila je u subotu američka vojska2, a ciljane su mete u Ramadiju i Palmiri.

 


  1.  http://www.princip.info/2015/11/23/sad-skrivale-ko-je-sve-ucestvovao-u-bici-za-sindzar/  

  2.  http://www.dailystar.com.lb//News/Middle-East/2016/Mar-05/340735-us-allies-conduct-14-strikes-against-isis-us-military.ashx  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.