Obama obnovio dekret: Venecuela i dalje nacionalna opasnost po SAD

venezuela_final.jpg_1718483346Predsednik SAD Barak Obama obnovio je protekle nedelje dekret koji Venecuelu proglašava opasnošću po nacionalnu bezbednost SAD. Ovaj dekret je prvi put uveden sredinom marta 2015. godine, a produžen je uz obrazloženje da se situacija u Venecueli nije poboljšala.

Zajednica latinoameričkih i karipskih država (CELAC) je zatražila od SAD da se ova mera ukine,  a Unija nacija Južne Amerike (Unasur) je kritikovala ovu Obaminu odluku. ((http://www.telesurtv.net/english/news/Obama-Renews-Decree-Calling-Venezuela-a-Threat-20160303-0060.html))

Ova mera omogućava predsedniku SAD da uvede sankcije državi ili pojedincima. Sankcije se mogu odnositi na zamrzavanje aktive ili konfiskaciju imovine. U slučaju Venecuele, sankcije su uvedene pojedincima za koje SAD smatra da guše demokratiju. ((https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2015/03/09/fact-sheet-venezuela-executive-order))

Ironija sudbine je da je Venecuela protekle nedelje podržala SAD-ov predlog sankcija Severnoj Koreji, a pri tome izrazila nadu da one neće ići na štetu severnokorejskog naroda. Ako je zaboravila američku demokratiju na svojoj koži, onda će je ovaj potez sigurno podsetiti.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.