Obama obnovio dekret: Venecuela i dalje nacionalna opasnost po SAD

venezuela_final.jpg_1718483346Predsednik SAD Barak Obama obnovio je protekle nedelje dekret koji Venecuelu proglašava opasnošću po nacionalnu bezbednost SAD. Ovaj dekret je prvi put uveden sredinom marta 2015. godine, a produžen je uz obrazloženje da se situacija u Venecueli nije poboljšala.

Zajednica latinoameričkih i karipskih država (CELAC) je zatražila od SAD da se ova mera ukine,  a Unija nacija Južne Amerike (Unasur) je kritikovala ovu Obaminu odluku. ((http://www.telesurtv.net/english/news/Obama-Renews-Decree-Calling-Venezuela-a-Threat-20160303-0060.html))

Ova mera omogućava predsedniku SAD da uvede sankcije državi ili pojedincima. Sankcije se mogu odnositi na zamrzavanje aktive ili konfiskaciju imovine. U slučaju Venecuele, sankcije su uvedene pojedincima za koje SAD smatra da guše demokratiju. ((https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2015/03/09/fact-sheet-venezuela-executive-order))

Ironija sudbine je da je Venecuela protekle nedelje podržala SAD-ov predlog sankcija Severnoj Koreji, a pri tome izrazila nadu da one neće ići na štetu severnokorejskog naroda. Ako je zaboravila američku demokratiju na svojoj koži, onda će je ovaj potez sigurno podsetiti.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.