Nova eksplozija u Turskoj, veliki broj žrtava (VIDEO)

Foto: Deutsche Welle

Najmanje pet osoba je poginulo, a nekoliko ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu u velikoj tržnoj i turističkoj četvrti u centru Istanbula danas u 11 sati pre podne.

Od 36 ranjenih, sedmoro je u teškom stanju, rekao je guverner u saopštenju. Među ranjenima je i troje  izraelskih državljana, javila je novinska agencija Dogan.

Ministar zdravlja Mehmet Muezinoglu rekao je da je među ranjenima dvanaestoro stranaca.

Eksplozija se desila u ulici Istiklal, širokom bulevaru zatvorenom za saobraćaj, poznatom po prodavnicama i tržnim centrima.

Ovo je četvrti bombaški napad na Tursku u ovoj godini.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali sumnja se na Islamsku državu. Prema posmrtnim ostacima napadača, zvaničnici tvrde da se radi o militantu Islamske države iz Sirije sa inicijalima S. I. Takođe postoji verovatnoća da  iza napada stoje Kurdistanski sokolovi slobode (TAK) koji su u svom starijem manifestu najavili da je za njih turizam legitimna meta jer služi za finansiranje prljavog rata protiv Kurda. Obe organizacije, i ID i KSS, su u prošlosti vršile napade na turiste.

 

2 Responses to Nova eksplozija u Turskoj, veliki broj žrtava (VIDEO)

 1. Креспо 19/03/2016 at 1:55 pm

  Важно је да се спомене да су јевреји међу повређенима.

  Reply
  • Krčmar 19/03/2016 at 2:28 pm

   Svakako da jeste jer ako su autori Kurdi kao što se sumnja i kao što je verovatno, onda to može imati i negativan uticaj na odnose za Izraelom koji insistiraju na stvaranju kurdskih entiteta na Bliskom Istoku.

   Reply

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.