Vojne baze SAD i Turske ponovo pod napadom militanata Islamske države

Foto: AP

Američku bazu u severnom Iraku ponovo su juče napali militanti Islamske države, samo tri dana nakon što je američki marinac, stacioniran u toj bazi, ubijen u raketnom napadu.

Firebase Bell, kako se ova artiljerijska ispostava zove, prva je američka baza te vrste u Iraku od povratka američkih snaga u zemlju, tokom 2014. i novi znak produbljivanja američkog vojnog učešća u sukobu.

Postojanje ove baze je trebalo da bude tajna, saopštili su zvaničnici vojske SAD, ali je ID saznao za prisustvo američkih marinaca pre američke javnosti.

Sunitska militantna grupa je 19. marta izvela napad raketama „kaćušama”, u kojem je ubijen narednik Luis Kardin, a nekoliko američkih vojnika je tom prilikom povređeno.

Pukovnik Stiv Voren, portparol međunarodne koalicije na čelu sa SAD, otkrio je da je potom usledio još jedan napad, ovaj put od strane odreda ID, koji se primakao dovoljno blizu baze da organizuje napad lakim naoružanjem, prenosi Daily News.

Voren je, na konferenciji za novinare, priznao da se vrše akcije „za jačanje odbrane” baze.

Istog dana, militanti Islamske države su izvršili napad na tursku vojnu bazu Bašika, u iračkom Kurdistanu, a turske trupe stacionirane u logoru su uzvratile vatru, saopštili su vojni izvori.

Ovo je drugi napad ID na bazu Bašika u dva meseca, a prvi su izvršili uz pomoć bespilotnih letelica, koje su tokom prošle godine zarobili od snaga iračke vojske.

Ni Amerikanci ni Turci nisu saopštili da li je u ovim napadima bilo žrtava.

 

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.