Sirija: „Spremni smo za koaliciju sa SAD!”

Foto: AP

Sirija je spremna da učestvuje u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države, ukoliko Sjedinjene Američke Države prihvate vladu u Damasku kao partnera, i koordinišu svoje akcije sa njom, izjavio je u ponedeljak sirijski izaslanik za Ženevske mirovne pregovore.

„Međunarodna koalicija, na čelu sa SAD, nije ostvarila veće vojne uspehe u Siriji jer nije koordinisala sa našom vladom. Rusija je bila uspešna jer je koordinisala akcije sa nama”, rekao je Bašar al-Džafari u intervjuu za libansku televiziju.

„Mi smo za stvaranje međunarodne koalicije protiv terorizma, ali u koordinaciji sa sirijskom vladom. Nemamo prigovor na rad sa Amerikom sve dok se to radi u koordinaciji sa Sirijom”, dodao je Džafari.

Sirijska vojska je u nedelju, nakon tronedeljne ofanzive, u saradnji sa ruskim trupama i avijacijom, svrgla militante Islamske države iz Palmire.

Sirijski predsednik Bašar el-Asad je okarakterisao pobedu kao „važnu” i predstavio je kao „svež dokaz efikasnosti sirijske vojske i njenih saveznika u borbi protiv terorizma”.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.