Švedska koristila međunarodnu pomoć za podmićivanje stranih diplomata

UN-Sicherheitsrat_-_UN_Security_Council_-_New_York_City_-_2014_01_06Da je etičko ponašanje u politici mit, potvrđuje nam i činjenica da korupcija ne zaobilazi ni one zemlje koje su na poprilično dobrom glasu po pitanju navodnog „poštenja” političara kao, na primer, Švedsku. U pokušaju da se izbori za fotelju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, jedan od ciljeva vanjske diplomatije ove zemlje, vlada Švedske je pribegla podmićivanju, izveštava list Dagens niheter (šve. Dagens Nyheter).

List, koji je došao u posed preko stotinu pisama elektronske pošte Ministarstva vanjskih poslova, navodi da je država pozvala ambasadore u posetu Švedskoj na seminar o klimi, ali da je pravi cilj bio njihovo potkupljivanje za podršku u glasanju za mesto u Savetu bezbednosti. Jedan od izvora iz Ministarstva je izjavio da su „ambasadori naročito potkupljivi”.

Troškove posete 27 ambasadora u avgustu prošle godine je platila fondacija Dag Hamarskjold (šve. Dag Hammarskjöld), koja je potom primila 14 miliona švedskih kruna pomoći od Švedske agencije za razvoj međunarodne saradnje.

Švedska se za mesto u Savetu bezbednosti nadmeće sa Holandijom i Italijom.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://sputniknews.com/europe/20160404/1037465916/sweden-unsc-bribe-aid-money.html#ixzz44uO73900

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.