Izrael: Rasizam prema crnim Jevrejima

Kada se govori o rasizmu, Jevreji se najčećše spominju u svojstu žrtava rasističkih napada. Sa druge strane, oni koji poznaju političke prilike na Bliskom Istoku i ulogu Izraela u njoj, znaju da rasizam ima i drugu stranu–stranu na kojoj su izraelski Jevreji rasistički agresori. U tom smislu, podrazumeva se da su žrtve Palestinci, tj. stanovnici teritorije koje su okupirali cionistički agrenti imperijalizma u regionu. Međutim, postoji još jedna strana, a to je rasizam belih Jevreja prema crnima.

Crni Jevreji su poreklom iz Etiopije, a u Izraelu ih ima oko 135,000. U Izrael su došli 70-ih godina 20. veka kada je Mosad organizovao evakuaciju jevrejskog stanovištva putem izbegličkih kampova u Sudanu. Kako piše BBC, 80-ih i 90-ih godina su izvedene dve vazdušne operacije prilikom kojih je doveden najveći deo etiopskih emigranata. Imigracija i dalje traje, ali u daleko manjim razmerama.

Od samog početka su se suočili sa preprekama u društvu, a o tome najbolje svedoči zvanična statistika. Marta 2016. godine, list Harec je izvestio da je svega 26% dece etiopskog porekla postiglo rezultate koje im omogućavaju upis na univerzitet, a taj broj je duplo veći (52%) među belim izraelskim stanovništvom. Tri godine ranije, isti list je objavio vest da preko 50% etiopskih familija u Izraelu živi ispod granice siromaštva. Sa tim u skladu, nezaposlenost među etiopskim Jevrejima je veća nego kod belih.

Konkretni slučajevi diskriminacije se mogu videti kod vlasnika stanova koji ne žele da iznajmljuju stambeni prostor Etiopljanima, preko odbijanja donacije krvi, pa sve do odbijanja dozvole za venčanje kao što je to bio slučaj u mestu Petah Tikva. Jedan od najgorih je svakako organizovana sterilizacija etiopskih žena radi kontrole nataliteta nad ovom izraelskom zajednicom.1

Dok se svaka kritika cionizma završava fanatičnim povicima o rasizmu i antisemitizmu, izraelsko društvo nam pokazuje da od ovih bolesti pate i sami Jevreji.


  1. http://www.thenational.ae/news/world/middle-east/israels-treatment-of-ethiopians-racist 

Source: http://www.middleeasteye.net/columns/israel-promised-land-ethiopian-jews-387651329

Ostavite komentar