SAD tajno izgradile novu vojnu bazu u zapadnom Iraku

Foto: Geun-wook Paek/Flickr

SAD su tiho izgradile novu vojnu bazu u zapadnoj provinciji Anbar u Iraku, obelodanili su irački vojni izvori.

Baza će biti korišćena za stacioniranje isključivo američkih vojnika i teškog naoružanja za borbu protiv Islamske Države, irački bezbednosni izvori su rekli za Middle East Eye. 

Ova vest pristiže samo par dana nakon što je američka vojska priznala da je izgradila sličnu bazu u severnom Iraku, koja je u potpunosti nezavisna od iračkih snaga.

Nova vojna baza u provinciji Anbar će omogućiti američkim trupama nadgledanje granice sa Sirijom, kao i da blokiraju prelazak militanata iz Sirije u Irak.

Jedan visoki irački vojni izvor rekao je za MEE: “Ove trupe će samostalno obavljati borbene zadatke protiv ID-a,” ali je i dodao da američki komandanti kažu da će sarađivati sa iračkim trupama kada za to bude potrebe.

Fadil Abu Ragif, bezbednosti analitičar blizak Bagdadu, rekao je da je sledeći cilj iračkih trupa grad Faludža, u koju iračke trupe i pro-iranske milicije pokušavaju da uđu još od avgusta meseca prošle godine, ali ni uz pomoć vazdušnih udara međunarodne koalicije, još nisu ostvarili veći progres. Tako da bi pomoć američkih kopnenih trupa mogla biti od presudnog značaja.

Nova vojna baza je prva nezavisna baza SAD u pokrajini Anbar od 2011. godine.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.