Skandal u Britaniji: Unuk Vinstona Čerčila regrutuje plaćenike iz Trećeg sveta da se bore za Amerikance u Iraku

Foto: AP

Britanski list Guardian objavio je juče bombastičnu ispovest jednog od bivših direktora britanske firme koja zapošljava plaćenike iz zemalja Trećeg sveta da se bore u Iraku, za američku vojsku.

Prema njegovom svedočenju, firma regrutuje uglavnom Afrikance, jer su jeftiniji od Evropljana, a među njima se nalaze i neki koji su služili kao “deca ratnici” u afričkim građanskim ratovima.

Džejms Eleri, koji je bio jedan od direktora agencije “Aegis odbrambene usluge” između 2005. i 2015. godine, rekao je da je posao firme da regrutuje plaćenike iz zemalja kao što je Siera Leone, “gde je visoka stopa nezaposlenosti i pristojna radna snaga”, kako bi se smanjili troškovi američkog prisustva u Iraku.

“Verovatno bismo imali bolju vojsku ako bismo regrutovali samo borce iz Engleske”, rekao je Eleri, bivši brigadir u britanskoj vojsci, za Guardian. “Ali to nije uvek ostvarivo, pa smo bili prinuđeni da regrutujemo ljude iz Nepala i druge Azijate, a potom smo dospeli u situaciju gde možemo da priuštimo samo Afrikance”.

Tada je usledio još veći šok, nakon što su novinari ustanovili da kompanijom “Aegis odbrambene usluge”, predsedava ser Nikolas Soams, poslanik britanskih konzervativaca i unuk Vinstona Čerčila.

Firma je zaključila niz ugovora vrednih na stotine miliona dolara, da obezbedi vojnu snagu iz Afrike, nakon što su prethodno regrutovali ljude iz Azije i Britanije. U ugovorima stoji da su vojnici iz Sijera Leone plaćeni svega 16 dolara dnevno.

Dokumentarac, “Novi posao dece ratnika”, koji će se večeras premijerno emitovati u Danskoj, navodi da je oko 2.500 “dece ratnika” iz Sijera Leone regrutovano od strane Aegis i drugih privatnih kompanija da obezbeđuju američke vojne baze, i obavljaju druge vojne poslove u Iraku.

“Kada troškovi rata porastu, onda privatne kompanije pokušavaju da pronađe najjeftinije vojnike, a to su sada Afrikanci, a naročito “deca ratnici”. Eto šta je posledica privatizacije rata”, kaže producent filma Mads Elesøe.

Osnivač Aegis agencije, Tom Spajser je već jednom bio u centru skandala 1998. godine, kada je njegova prethodna kompanija Sandline prekršila međunarodnu zabranu na izvoz oružja u Siera Leone, i otpremila 100 tona oružja u tu zemlju, kao podršku vladinim snagama.

Intevjuisani Afrikanci su u dokumentarcu prikazali i dokumenta koja dokazuju njihovo regrutovanje od strane kompanije Aegis.

Sijera Leone je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, a druge privatne kompanije poput Aegis regrutuju borce i u Ugandi i Keniji.

Eleri je rekao za Guardian da su Afrikance testirali na AIDS, jer su troškovi vojnog treninga bili veliki, pa nisu želeli da rizikuju da neko umre nakon što mu plate obuku.

Novinari su zahtevali izjavu i od unuka Vinstona Čerčila, ali Soams još uvek odbija da komentariše ove navode.

 

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.theguardian.com/global-development/2016/apr/17/uk-firm-employed-former-child-soldiers-as-mercenaries-in-iraq

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.