Pentagon odobrio nova pravila angažovanja u borbi protiv ID: dozvoljene ograničene civilne žrtve!

Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters

Pentagon je odobrio nova pravila angažovanja u borbi protiv Islamske Države, prema kojima dozvoljava vazdušne udare protiv ove grupe, čak i kada imaju potencijal da izazovu značajne civilne žrtve, saznaje USA Today.1

Ranije su američki vazdušni napadi u Iraku i Siriji, navodno rizikovali civilne žrtve u ograničenim slučajevima. Ali nova pravila dozvoljavaju vazdušne udare čak i kada bombardovanje može da izazove smrt do 10 civila, saopštava ovaj list.

Zvaničnici Ministarstva odbrane koji su obelodanili ova pravila vojnog angažovanja su govorili anonimno, jer nisu bili ovlašćeni da odaju ove podatke, ali su otkrili da su ova pravila stupila na snagu još prošle jeseni.

Ovaj izveštaj dolazi samo nekoliko dana nakon što je sekretar za odbranu Ešton Karter signalizirao da SAD traže nove načine da pojačaju borbu protiv Islamske Države.

“Mi želimo da se učini više i u vazduhu i na terenu”, rekao je Karter u subotu, tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima.2

Dodatne mere uključuju i slanje dodatnih 200 vojnika (uglavnom pripadnika Specijalnih jedinica) da predvode bitku za Mosul, kao i veliki broj Apači helikoptera.

Ova nova pravila angažovanja objašnjavaju i sve veći broj stradalih civila u američkim vazdušnim udarima.

Poslednji takav slučaj desio se krajem marta, kada je je čak 25 civila ubijeno u vazdušnom napadu na Univerzitet u Mosulu. Pentagon je saopštio da još istražuje ovaj incident.

Ukupan broj civilnih žrtava uzrokovanih od strane međunarodne koalicije na čelu sa SAD, u Iraku i Siriji, je stvar žestoke kontroverze.

Pentagon je priznao smrt 21 civila kao rezultat vazdušnih operacija, ali nezavisne grupe za monitoring, kao što je Airwars, procenjuju broj žrtava na nekoliko hiljada.

Oko 80% gradova Ramadija i Sindžara je prilikom zauzimanja uništeno, a broj civilnih žrtava još uvek nije obelodanjen.3 ,4

 


  1.  http://www.usatoday.com/story/news/politics/2016/04/19/new-rules-allow-more-civilian-casualties-air-war-against-isil/83190812/  

  2.  http://www.pri.org/stories/2016-04-20/pentagons-new-rules-allow-anti-isis-airstrikes-when-civilian-deaths-are-more  

  3.  http://www.aljazeera.com/news/2015/12/iraq-80-percent-ramadi-ruins-fighting-151231114030408.html  

  4.  http://www.kurdistan24.net/en/news/aa5606c8-476e-466e-8122-0df79799d71b/Sinjar-destruction-beyond-infrastructure  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.