Yandex.Metrica

SAD i Britanija pozivaju evropske banke na jaču saradnju sa Iranom

Foto: AP

Američke i britanske vlasti ubeđuju evropske banke da više sarađuju sa Iranom i više ulažu u tu zemlju nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma kojim se Iranu ukidaju sankcije.

Visoki predstavnici devet velikih evropskih banaka održali su sastanak u četvrtak sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hemondom, kako bi diskutovali finansiranje proširene trgovine sa Iranom nakon ukidanja sankcija.1

Teheran je ispunio svoj deo dogovora i demontirao veći deo infrastrukture svog nuklearnog programa, ali se vlada predsednika Hasana Ruhanija suočava sa jakim pritiskom od strane iranskih konzervativaca koji tvrde da Zapad nije ispunio svoje obaveze.

Keri i Hemond žele da lično potvrde zvaničnicima banaka Barclays, RBS, Lloyds, HSBC, Deutsche Bank, Société Générale, Santander, BNP ParibasStandard Chartered, da je svaka vrsta saradnje sa Iranom dobrodošla, i da ih motivišu da primene dogovor.

Britanski bankarski zvaničnik je rekao da je sastanak prošao “relativno dobro”, ali i istakao problem približavanja predsedničkih izbora u SAD, što bi moglo da donese promenu politike prema Iranu.2

 


  1.  http://www.politico.eu/article/eu-banks-to-meet-john-kerry-to-discuss-iran-business-europe-sanctions/  

  2.  http://www.theguardian.com/world/2016/may/12/us-and-uk-urge-banks-to-do-business-with-iran  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.