Molekul TZD ubija ćelije raka kože!

Nedavno sintetisani molekul se pokazao efikasnim protiv melanoma. Naučnici su pokazali da može da eliminiše kancerozne ćelije, bez oštećenja drugih ćelija.

Tim naučnika iz francuskog istraživačkog instituta INSERM je testirao svojstva molekula poznatih kao TZD, koje su korišćene za lečenje dijabetesa tipa 2 pre nego što su uklonjene sa tržišta u Francuskoj zbog izazivanja kardiovaskularnih problema. Funkcija im je bila povećanje osetljivosti ljudskih ćelija na insulin.

Isprobavajući molekul na kancerogenim ćelijama kože, naučnici su otkrili da je takođe efikasan u ubijanju ćelija raka.

Poslednje istraživanje, objavljeno u naučnom radu Cancer Cell, usmereno je na stvaranje novih molekula na obazi TZD-a, koji bi delovali na rak, ali bez ikakvog efekta na insulin.1

Timovi naučnika rade na promeni strukture TZD-a i stvaranju novog molekula pod nazivom HA15. Testiran na biopsijama pacijenata sa melanomom i na miševima, HA15 izgleda da dobro funkcioniše i ubija kancerogene ćelije bez ugrožavanja zdravih ćelija.

Istraživači su potom testirali molekul na tumor dojke, rak prostate i debelog creva – sve sa istim pozitivnim rezultatima.2

Još zanimljivije je da je molekul uspešan u borbi protiv kancerogenih ćelija, čak i kada su postale otporne na druge vrste ciljanih terapija.

Sledeći korak je pronalazak farmaceutske kompanije za saradnju, u cilju uspostavljanja prve faze kliničkog ispitivanja.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1535610816301714  

  2.  http://www.ibtimes.co.uk/skin-cancer-molecule-tzd-appears-kill-melanoma-cells-1562206  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.