Komunisti od Dutertea traže povlačenje trupa SAD-a kao uslov za mirovne pregovore

ndfpProšlog četvrtka su predstavnici Komunističke partije Filipina saopštili da će od novod predsednika Filipina, Rodriga Dutertea, tražiti da se ukine vojno prisustvo SAD-a zbog narušavanja suvereniteta zemlje. Konkretno, Nacionalni demokratski front Filipina (NDFP) traži poništenje Dogovora o snagama u poseti i Proširenog dogovora o odbrambenoj saradnji.

„Uvek smo, od samog početka, bili na stanovištu principa samopoštovanja i nacionalnog suvereniteta. Ne možemo dopustiti prisustvo američkih vojnih baza ovde”, rekao je na novinskoj konferenciji Fidel Akaoili, jedan od pregovarača NDFP-a sa vladom.

Vlada novog predsednika Duerta i NDFP pripremaju preliminarne razgovore o okviru mirovnog plana koji će se održati u Oslu, u Norveškoj. Norveška vlada deluje kao posrednik u pregovorima koji su obustavljeni tokom odlazećeg predsednika Benigna Akvina III.

Agkaoili je rekao da se o zahtevu za uklanjanje američkih trupa trupa ne može pregovarati čak ni sada kada Filipini imaju otvoreno pitanje teritorijalnih granica u Zapadnom filipinskom moru sa Kinom.

Dogovori između Filipina i SAD-a podrazumevaju održavanje zajedničkih vojnih vežbi jednom godišnje, dozvolu SAD-u za izgradnju objekata za skladištenje i pozicionisanje naoružanja, odbrambenih zaliha i materijala, kao i smeštanje trupa, civilnog osoblja i plaćenika, tranzitnih vozila, plovila i vazduhoplova za narednih 10 godina.

Osim pitanja američkog prisustva, Agkaoili je rekao da će tražiti da se sprovede program industrijalizacije nacije koji će osloboditi zemlju zavisnosti od stranih investicija. Takođe će tražiti i zemljišnu reformu da bi se seljaci izvukli iz siromaštva.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.gmanetwork.com/news/story/568595/news/nation/communists-to-demand-end-to-us-military-presence-from-duterte-as-condition-for-peace#sthash.N9QM6paw.dpuf

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.