Švedska i Francuska će poslati još vojnika u Irak!

Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Švedska će povećati broj svojih vojnika u Iraku na zahtev SAD.1

Ministar odbrane Piter Hultkvist, saopštio je u sredu švedskim medijima da su SAD zahtevale da Švedska duplira broj vojnika u kampanji međunarodne koalicije protiv Islamske države u toj zemlji.

“Po mom mišljenju, vrlo je razumno da produžimo svoju misiju i doprinesemo više. Mnoge druge zemlje su to već učinile i mi bismo takođe trebali “, rekao je švedski ministar.

Švedska se pridružila američkoj koaliciji  u avgustu 2015. godine, u pružanju vojne obuke za kurdske Pešmerga, usluge zdravstva, odbrane i zaštite od hemijskog oružja itd…

Švedski zvaničnici će prisustvovati samitu međunarodne koalicije u Vašingtonu sledeće nedelje, i obavestiti svoje partnere o njihovoj spremnosti da pojačaju svoju misiju u Iraku i iračkom Kurdistanu.

Istovremeno, francuska vlada je takođe odlučila da pošalje više vojnih savetnika u Irak.2

“Mi ćemo pojačati podršku Iračanima dok pokušavaju da povrate Mosul,” izjavio je u sredu francuski predsednik Fransoa Oland.

On je takođe otkrio da će Šarl de Gol nosač aviona biti ponovo otpremljen u Persijski zaliv, i korišćen za bombardovanja ciljeva Islamske države od jeseni, prenosi AFP.

Francuska je jedna od 60 članica američke koalicije, ali usled manjka transparentnosti nije poznato da li francuski vojnici učestvuju i u borbenim operacijama poput njihovih kolega iz SAD i Velike Britanije, ili su ograničeni samo na vazdušne udare i pružanje usluga obuke i saveta lokalnim trupama.

U toku ove nedelje, SAD su već najavile da će poslati dodatnih 650 vojnika u Irak, i tako uvećale broj prisutnih snaga na preko 5000.3

Nova pojačanja sa svih strana pristižu usled priprema za veliki napad na milionski grad Mosul, koji je već duže od godinu dana u rukama pripadnika Islamske države.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.basnews.com/index.php/en/news/world/286928  

  2.  http://www.basnews.com/index.php/en/news/world/287018  

  3.  http://www.princip.info/2016/07/12/sad-najavile-slanje-jos-560-vojnika-u-irak/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.