Sirija se obratila UN-u nakon masakra civila od strane Francuza!

Foto: Al-Alam

Sirija se obratila UN-u nakon što su francuski i američki vazdušni udari ubili preko 140 civila u samo dva dana, tražeći da međunarodna zajednica preduzme odgovarajuće korake.1

Prema izveštajima sa terena, 120 civila je poginulo u utorak, tokom bombardovanja od strane francuskog vazduhoplovstva, u blizini tursko-sirijske granice. Dan ranije su američki vazdušni napadi ubili još 20 ljudi u Manbidžu.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova je poslao pismo generalnom sekretaru UN-a, zahtevajući da se istraže zločini počinjeni od strane Francuske, koja je članica međunarodne koalicije, nakon što je njena avijacija bombardovala selo Toukhan Al-Kubra, koji se nalazi u blizini grada Manbidž.

“Francuska agresija je uzrok smrti više od 120 civila, od kojih su većina deca, žene i starije osobe, uz više desetina ranjenih građana, a izveštaji kažu da je sudbina desetina civila koji su još pod ruševinama nepoznata”, stoji u pismu sirijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Sirijska Arapska Armija je saopštila da je u selu bilo samo nekoliko pripadnika policije iz redova Islamske države, bez vojne opreme i teoškog naoružanja, i da su se civili nalazili u stambenoj četvrti, što nije sprečilo francusku avijaciju da sprovede udare.2

Francuski zvaničnici juče nisu komentarisali ova potez sirijske vlade, a francuski mediji nisu izvestili o upletenosti francuskih vojnih snaga u ovaj incident.

Koalicija sirijskih Kurda i bivših grupa “umerene” sirijske opozicije (SDF) duže od mesec dana vodi bitku za Manbidž, uz pomoć vazduhoplovstva međunarodne koalicije, protiv pripadnika Islamske države.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.rt.com/news/352255-france-syria-civilians-dead/  

  2.  https://www.facebook.com/syrianmilitary  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.