Venecuela od oružja pravi kuće za siromašne

834bd55b-7708-41f4-b5af-c53b0ed5de95_0_0Vlasti Venecuele su protekle srede izjavili da su istopili 17,000 komada vatrenog oružja koje će iskoristiti kao materijal u izgradnji državnih stanova.

Na javnoj demonstraciji u Barkismetu, država Lara, hiljade primeraka oružja je zdrobljeno tokom pripreme za topljenje. Tu je uključeno i ilegalno oružje koje je oduzela policija, kao i primerci koji su dobrovoljno predati tokom inicijative vlasti za razoružanje.

Ministar unutrašnjih poslova, Nestor Reverol, govoreći na javnom skupu, pohvalio je kontrolu naoružanja i istakao njenu ključnu ulogu u smanjenju nasilnih zločina u Venecueli.

„Bolivarska revolucija je uništila preko 423,000 primeraka vatrenog oružja do sada. Bitno je da se ta cifra pokaže svetu”, kazao je on. Venecuela se dugo vremena borila sa najvećom stopom nasilja koje uključuje vatreno oružje u svetu.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, upotrebljiv metal od uništenog naoružanja pretopiće se u čelične šipke za upotrebu u vidu građevinskog materijala u izgradnji novih stambenih objekata.

Izgradnja državnih stanova je jedan od ključnih projekata tokom predsedavanja Uga Čaveza, a danas obezbeđuje jeftin smeštaj za najugroženije građane. Siromašnim porodicama se daje prednost, a često plaćaju simboličnu kiriju. Prema podacima vlasti, samo 2015. godine je izgrađeno 184,000 stanova, a predsednik Nikolas Maduro je rekao da se nada da će do kraja decenije procenat stanovništva u jeftinim stanovima iznositi preko 40%.

Uništenje oružja se odigralo paralelno sa otkrivanjem spomenika miru u Karakasu. Sam spomenik, u obliku golubice, takođe je izrađen od metala poreklom od uništenog oružja.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://venezuelanalysis.com/news/12656

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.