Kuba i Rusija potpisale dogovor o nuklearnoj saradnji

1642533_xlZamenik generalnog direktora ruske korporacije Rosatom Nikolaj Spaski i zamenik ministra za nauku, tehnologiju i životnu sredinu Kube Hose Fidel Santana stavili su potpise na dokument u okviru 60. konferencije Međunarodne organizacije za atomsku energiju u Beču, izveštava HispanTV.

Santana je u austrijskom glavnom gradu objasnio da će, nakon dve godine pregovora, postignuti dogovor obezbediti obema zemljama okvir za neposredan razvoj bilateralnih projekata, pre svega vezanih za upotrebu nuklearne energije za medicinsku upotrebu kao i za poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Dogovor takođe predviđa saradnju na proizvodnji radionuklida i obuci i osposobljavanju kubanskih specijalista za nuklearnu energiju, razvoj, primenu kao i za upravljanje radioaktivnim ostacima, prenosi RIA Novosti.

Za sprovođenje dogovora kubanske vlasti i ruski konzorcijum specijalizovan za izgradnju nuklearnih centrala, uspostaviće koordinacioni komitet i nekoliko radnih grupa, a organizovaće i radionice i simpozijume.

Kako objašnjava Santana, bilateralni projekti su još uvek u „početnoj fazi”, a to trenutno onemogućava procenu ekonomskog obima i materijala ovog dogovora.

Bilateralni i trgovinski odnosi između Kube i Rusije su postali intenzivniji proteklih meseci, a u ovaj dogovor ulazi popravka i prodaja lokomotiva za prevoz robe na ostrvu u periodu od 2017. do 2021. godine.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.hispantv.com/noticias/cuba/299344/rusia-cuba-acuerdo-cooperacion-nuclear

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.