Hojsinger: od naciste, preko agenta CIA, do predsednika NATO-a

img_6423_wAdolf Hojsinger čini paradigmatski slučaj porekla i kriminalne istorije NATO-a i Evropske unije, tih goniča u službi zapadnog imperijalizma i plaćenika monopola pod maskom „demokratije”.

Hojsinger je rođen 1897. godine u Holcmindenu u Nemačkoj. Nakon stupanja u vojsku, učestvuje u Prvom svetskom ratu i od tada se penje kroz vojnu hijerarhiju postavši kapetan 1936. godine kada su već nacisti došli na vlast, a potom pukovnik 1940. godine. Hojsinger je imao istaknutu ulogu u planiranju okupacije Austrije, a kad je izbio Drugi svetski rat, u planiranju invazije na Poljsku, Dansku, Norvešku, Francusku i Holandiju.

Tokom rata, Hojsinger je imenovan za brigadnog generala, a posle general-majora. Tokom 1944. godine u kratkom periodu postaje šef Glavnog štaba i biva ranjen tokom atentata na Hitlera. Gestapo ga je u vezi sa atentatom uhapsio i ispitivao, ali budući da dokazi o njegovoj umešanosti nisu pronađeni, pušten je na slobodu i poslat u rezervu. Postaje šef divizije za kartografiju 1945, a dva meseca potom ga zarobljavaju trupe SAD.

Nakon svedočenja u Nirnbergu biva oslobođen optužbi zbog „saradnje”, a 1947. počinje da radi u obaveštajnoj službi generala Rajnharda Gelena, još jednog bivšeg naciste – generala Vermahta – koji je nakon rata postao američki špijun.

Gelenova organizacija je bila  špijunska mreža koju su organizovale američke okupacione trupe u Nemačkoj oslanjajući se na mrežu nacističke obaveštajne službe koja je igrala ključnu ulogu u špijuniranju Sovjetskog Saveza i njegovih saveznika.

Arhive Centralne obaveštajne službe (CIA) ne štede na hvalospevima Hojsingera za kojeg kažu da je „osvojio poštovanje među američkim i nemačkim kolegama zbog profesionalne kompetencije i ličnog integriteta”. Dokumenti priznaju da je CIA ozbiljno razmatrala da Hojsinger zameni Gelena, ali je tokom pedesetih godina odlučeno da nastavi vojnu karijeru u Zapadnoj Nemačkoj. Iako je bio „uticajni predstavnik američkih interesa u remilitarizaciji nemačke i u Gelenovoj organizaciji”, postepeno je napuštao rad u obaveštajnoj službi, ali nikada nije prestao da bude poverenik američke obaveštajne službe.

Ovaj general je pedesetih godina postao glavni savetnik za vojna pitanja kancelara Konrada Adenauera, a radio je i u Amt Blanku, državnom odeljenju koje je predvodio Teodor Blank, ministar odbrane Zapadne Nemačke od 1955. godine. Uspostavljanjem nemačke vojske 1955. godine, Hojsinger se vratio u njenu službu postavši general-potpukovnik i šef Saveta za vojno rukovodstvo. Postaje general armije 1957. godine i prvi inspektor novog Bundesvera sve do 1961. godine kada postaje predsednik Vojnog komiteta NATO-a – najvišeg ranga u vojnom ogranku organizacije – gde ostaje sve do 1964. godine, kada se sa 67 godina penzioniše. Umro je 1982. u 85. godini.

Reference:

http://www.foia.cia.gov/sites/default/files/document_conversions/1705143/HEUSINGER,%20ADOLF_0006.pdf

http://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2016-01-10/adolf-heusinger-la-historia-del-general-nazi-que-acabo-dirigiendo-la-otan_1132337/

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!
Source: https://arsenalcontrainfo.wordpress.com/2016/10/12/heusinger-de-general-nazi-a-agente-de-la-cia-y-presidente-de-la-otan/

One Response to Hojsinger: od naciste, preko agenta CIA, do predsednika NATO-a

  1. Mladen 22/10/2016 at 8:44 pm

    Penjanje kroz vojnu hijerarhiju obezbeđuju oni za koje kasnije radi. U Službu se ne ulazi sa 50 godina. Ni naš general (Momčilo P.)nije počeo da sarađuje na ibarskoj magistrali ,a Milan N. poslje 6.aprila(već prije). Samo se Krtice brzo penju kroz (stranačke, vojne, policijske,korporacijske,akademske) hijerarhije. Ne vrbuje se neko ko je na vlasti ,nego se dovlači na vlast neko ko je već zavrbovan. Ne pravi puč general ,već Služba koja stoji iza njega. Ni Petar Prvi nije slučajno postao oficir i legionar(i Zoran doktor filozofije), već se godinama morao dokazivati da bi stekao takvo povjerenje da ga dovedu na čelo države.

    Reply

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.