Novi budžet Venecuele povećava davanja za društveni razvoj i protiv siromaštva uprkos krizi

MaduroPredsednik Venecuele Nikolas Maduro odobrio je državni budžet za 2017. godinu obećavši da će potvrditi angažovanje njegove vlade na društvenom razvoju i smanjenju siromaštva uprkos oštroj finansijskoj krizi.

Istovremeno, odluka predsednika da zaobiđe odobrenje Skupštine za budžet izazvala je mnoštvo kritika opozicionih političara koji ujedno tu Skupštinu i drže pod kontrolom.

Maduro je objavio da će federalni troškovi Venecuele za 2017. godinu biti oko 8.5 triliona bolivara (oko 8.5 milijardi američkih dolara), što čini povećanje od 500% u odnosu na 2016. godinu. Novi budžet takođe uključuje rekordne investicije u javni sektor i bitne promene u načinu ubiranja poreza.

Prema Madurovoj izjavi, preko 73% budžeta za 2017. godinu će ići na državne programe za socijalna davanja, konkretno na stambenu izgradnju, zdravstvo, obrazovanje, javne radove, kao i na finansiranje građanskih organizacija po kvartovima poznatih pod nazivom opštinski saveti. Isti programi su 2016. dobili svega 42% budžeta.

„Ovo je Čavezov mandat, njegov način razmišljanja, njegovo zaveštanje”, rekao je Maduro pristalicama okupljenim u centru Karakasa.

Novi budžet je objavljen nakon rasprava u nizu građanskih skupština širom Venecuele početkom oktobra, a pod veoma teškim okolnostima poput ekonomske krize praćene trocifrenom inflacijom, zamrznutim platama i osiromašenim rezervama stranih valuta.

Predsednik je naglasio da će proširiti „poresku revoluciju” koju je započela njegova vlada 2014. godine, a uključuje nova pravila za porez na dohodak, porez na luksuz i borbu protiv utaje poreza. Po prvi put, porez će biti glavni izvor državnih prihoda i finansiraće 83% državnog budžeta. Doskora, 80% budžeta Venecuele se finansiralo kroz naftnu industriju, međutim, pad cena sirovina na međunarodnom tržištu je prisilio vladu da potraži druge načine finansiranja nacionalnog dohotka. Prihod od nafte će finansirati svega 17% budžeta, a do tog proračuna se došlo uzimanjem u obzir konzervativne procene od 30 dolara po barelu. Dodatnih 11.9% budžeta će doći od doprinosa državnih preduzeća.

Uprkos tome što su pristalice vlade novi budžet primile sa entuzijazmom, Venecuela nije jednoglasna u tom pogledu. Politička opozicija je optužila predsednika da postupa neustavno sa ciljem proturanja fiskalnog plana svoje vlade. Vrhovni sud je izjavio da će budžet biti stavljen na razmatranje jednom od njegovih revizorskih komiteta umesto da se da Skupštini. Do ove odluke je došlo nakon što je predsednik ukazao da ova institucija nije u stanju da ispuni svoju ustavnu dužnost i kritički pregleda predlog budžeta.

Kako navodi Maduro, Skupština pod kontrolom desničarske opozicije nastavlja sa kršenjem odluke Vrhovnog suda da suspenduje grupu parlamentaraca koji se nalaze pod istragom za izbornu prevaru. Glasnogovornici vlade takođe ukazuju da Skupština nije bila u mogućnosti da održi 25 sednica zbog nedostatka kvoruma među opozicionarima.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://venezuelanalysis.com/news/12724

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.