Arheolozi u Egiptu otkrili grad star 7000 godina

Foto: Al Masri Al Youm

Arheolozi su u Egiptu, u južnoj pokrajini Sohag, otkrili grad i groblje stare više od 7.000 godina.1

Ovo otkriće je delo misije povezane sa egipatskim Ministarstvom za antikvitete, na lokaciji samo 400 metara udaljenoj od hrama Setija I, egipatskog faraona koji je vladao u 13. veku pre naše ere.

Ministarstvo je u saopštenju saopštilo da bi otkriveni grad mogao da pruži više informacija o Abidosu, jednom od najstarijih gradova drevnog Egipta koji se smatra prestonicom države tokom predinastičkog perioda, koji je trajao sve do 3100. godine pre naše ere, i tokom prve četiri dinastije.2

Arheološki tim je otkrio kuće, grnčariju i gvozdene alatke, kao i 15 velikih grobnica. Smatra se da je grad bio dom graditeljima grobnica i visokim zvaničnicima.

Ministarstvo je saopštilo da su grobnice veće od nekih faraonskih grobnica u Abidosu koje datiraju iz prve dinastije, što dokazuje da se radi o važnim ličnostima na visokom društvenom položaju.

Egipatski zvaničnici se nadaju da ovo otkriće može dovesti do veće turističke posete, koja je drastično opala u poslednje četiri godine, iz bezbednosnih razloga.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.theguardian.com/science/2016/nov/23/egypt-unearths-lost-city-first-dynasty-sohag-province  

  2.  http://www.newsweek.com/egypt-unearths-7000-year-old-city-524785  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.