Napuštanje oružane borbe će koštati FARC mnogo života, smatra Timošenko

farc_kerry_meeting_21-03-2016.jpg_1718483346Vođa kolumbijske gerile, Revolucionarne oružane snage Kolumbije–Narodna vojska (FARC-EP), Rodrigo Londonjo, poznatiji pod imenom Timošenko, dao je izjavu nakon potpisivanja novog dogovora sa kolumbijskom vladom u kojoj smatra da će mirovni sporazum koštati mnogo života bivših gerilaca.

„Kamo sreće da nećemo morati da pogledamo unazad i kažemo da nas je mir u Kolumbiji koštao dodatnih X života. Verovatno je da će se mnogi od nas izgubiti na tom putu”, rekao je Timošenko.

Podsetimo, Kolumbija i FARC su potpisale mirovni sporazum koji je na referendumu 2. oktobra odbačen. Novi sporazum je postignut 12. novembra.1

Bojazan FARC-a potvrđuje ne samo istorija 50-godišnjeg oružanog sukoba tokom kojeg je u više navrata bilo pokušaja da se uspostavi mir i stvori građanski politički pokret, pri čemu je svaki od njih završio ubistvima njegovih vođa i aktivista, već i skorašnji događaj prilikom kojeg je ubijeno dvoje pripadnika gerile.

Prema saopštenju vojske, dvoje gerilaca je ubijeno „jer su činili zločin”, a gerila to poriče. Događaj se odvio nekoliko dana nakon potpisivanja mirovnog sporazuma.2

Istovremeno, Timošenko osuđuje fizičko razračunavanje sa političkom neistomišljenicima u Kolumbiji i navodi da je tokom ove godine ubijeno preko 200 vođa socijalnih pokreta i seljaka. ((http://www.hispantv.com/noticias/colombia/325038/farc-nuevo-genocidio-lideres-sociales-carta-santos))

Osim FARC-a, u Kolumbiji je aktivna i manja gerilska organizacija Vojska nacionalnog oslobođenja (ELN) koja je takođe krenula putem pregovora sa kolumbijskom vladom. Oni smatraju da će postignuti dogovor između FARC-a i države predstavljati temelj i za njihove razgovore koji se odvijaju u Ekvadoru. ((http://www.hispantv.com/noticias/colombia/325333/acuerdo-paz-farc-santos-eln))

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.hispantv.com/noticias/colombia/325429/farc-timochenko-dejar-armas-asesinato-miembros 

  2. http://www.resumenlatinoamericano.org/2016/11/18/lo-que-se-sabe-del-asesinato-de-dos-guerrilleros-de-las-farc-ep/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.