Kolumbijska gerila FARC izbacila četiri visoka zvaničnika

Revolutionary_Armed_Forces_of_Colombia_(FARC)_insurgentsU nedavno objavljenom saopštenju koje prenosi venecuelanska agencija teleSur, Revolucionarne oružane snage Kolumbije–Narodna vojska (FARC-EP) isključili su iz svojih redova četiri visoka zvaničnika. Kao razlog se navodi suprotstavljanje političko-vojnoj liniji organizacije.

Saopštenje FARC-a ne ulazi u detalje niti dublja objašnjenja, samo navodi da se radi o ugrožavanju mirovnog procesa koji predstavlja prekretnicu u istoriji ove organizacije.

„Naša zemlja prolazi kroz istorijsku prekretnicu. Put mira se suočava sa poteškoćama koje izazivaju najreakcionarniji sektori u zemlji i ne treba da bude ometen budalama koje ignorišu čežnju većine u zemlji za mirom, a koji iskorišćavaju jezik revolucije da prikriju ličnu ambiciju”, kaže se u saopštenju.1

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.telesurtv.net/english/news/FARC-Expels-5-Commanders-for-Violating-Political-Principles-20161214-0002.html))

    Izbačeni rukovodioci su Hentil Duarte, Euklides Mora, Džon Kuarenta, Đovani Ćuskas i Hulian Čoljo koji su predvodili Istočni blok. FARC poziva svoje gerilce da ne pođu za ovim vođama već da se vrate u redove organizacije.

    Ko su izbačeni rukovodioci?

    Hentil Duerte je najistaknutiji od petorice izbačenih rukovodilaca, a bio je komandant Istočnog bloka. On je takođe učestvovao u delegaciji u Havani, a bio je izabran da „koriguje” upravu Prvog fronta Istočnog bloka.

    Izvori koji govore o razlozima izbacivanja su nezvanični, iako se radi o izjavama militanata FARC-a. Radi se pre svega o odbijanju razoružanja i otpočinjanja procesa prema kojima bi gerilci koji napuste oružje prešli u koncentracione zone u kojima treba da provedu šest meseci.

    Navodi se da ovi pojedinci pozivaju na produženje oružane borbe, kao i da su napustili svoje položaje uzimajući sa sobom ljudstvo i novčana sredstva. Prema istim izvorima, ne radi se o ekonomskim već o pravnim razlozima. Drugim rečima, ne radi se o ličnoj koristi već o nesigurnosti koju izaziva mirovni proces među gerilcima kojima se ne garantuje bezbednost ni na koji način.

    Sa druge strane, ministar odbrane je najavio ofanzivu protiv disidenata FARC-a. ((http://www.resumenlatinoamericano.org/2016/12/16/colombia-quienes-son-los-comandantes-guerrilleros-disidentes-expulsados-por-las-farc/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.