Tramp otkrio karte po pitanju Izraela

Foto: Saul Loeb/AFP

Nije tajna da SAD pružaju Izraelu intenzivnu finansijsku i vojnu i podršku. Međutim, kada je reč o diplomatiji, SAD su uvek nastojale da, makar delimično, održe imidž mirotvorca pozivajući na dijalog Izraelaca i Palestinaca i rad ka uspostavljanju “rešenja o dve zemlje”.

Pri svakoj vojnoj agresiji na Gazu, SAD bi izrazile mišljenje da “Izrael ima pravo da se brani”, ali bi se tokom “mirnih” međuperioda, ponekad i oglasile blagom osudom nastavka eksproprijacije palestinske zemlje i izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji (onome što međunarodna zajednica prihvata kao okupiranu teritoriju).

Sudeći po dosadašnjim potezima novoizabranog predsednika SAD, Donalda Trampa, ovoj praksi došao je kraj. Američka diplomatija neće više biti neusaglašena sa njenom političkom praksom, a podrška Izraelu biće otvorena i javna.

Dok Izrael poziva svet da prizna Jerusalim kao glavni grad ove države, većina zemalja odbija da prihvati ovakvu, otvorenu podršku izraelske okupacije Palestine, i održava svoje ambasade u Tel Avivu.

Međutim, tokom predizborne kampanje Donald Tramp je najavio da će Sjedinjene Države priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela, u slučaju da Tramp bude izabran za predsednika.

Ovo obećanje dato je direktno izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, na sastanku dvojice lidera.1

Nakon trijumfa Trampa, izraelska administracija nije propustila priliku da podseti američkog predsednika na dato obećanje. Gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat, već tokom čestitke na izbornoj pobedi, pozvao je Trampa da ispuni svoje obećanje, a kao prvi korak ka priznanju novog glavnog grada, da izmesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.2

Na odgovor Trampa nije se dugo čekalo, a visoka savetnica novoizabranog predsednika saopštila je u prošli ponedeljak da je izmeštaj američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim “vrlo veliki prioritet” za novu administraciju, rekavši da predsednik često “govori o tome javno, ne samo privatno.”3

Ono što donekle stvara problem novoj američkoj administraciji jeste činjenica da je Jerusalim anektiran nakon šestodnevnog rata 1967. godine, dok “rešenje o dve države” koje međunarodna zajednica propagira, podrazumeva povlačenja Izraela na granice pre 1967. Godine.

Aneksija Jerusalima nije nikada priznata od strane međunarodne zajednice, iako je Izrael od tada izgradio 120 naselja za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali, i doselio 200.000 Izraelaca u istočni Jerusalim.

Stog bi takav potez prekršio Rezoluciju Generalne skupštine UN 181 o statusu Jerusalima, i značio objavu rata Palestincima.

Kako će Tramp ostvariti svoje obećanje, ostaje još da se vidi, ali je jasno da se na tom pitanju već uveliko radi na obe strane. Upravo zato je i direktor Mosada, Josi Koen, nedavno posetio SAD i sastao se sa članovima tranzicionog tima Donalda Trumpa.4

Odmah potom, Tramp je predložio stečajnog advokata Davida Fridmena kao ambasadora SAD u Izraelu.

Fridman, koji nema prethodno diplomatsko iskustvo, je jevrejskog porekla i otvoreni pristalica izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, a više puta je doveo u pitanje i samu potrebu stvaranja palestinske države.5

Ono što je sigurno je da su Trampova obećanja o poništenju nuklearnog sporazuma sa Iranom i priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela, otvorena podrška izraelskoj okupaciji i najava nastavka rada ka kreiranju geopolitičke mape Bliskog istoka prema merilima Tel Aviva.

 


  1. https://www.middleeastmonitor.com/20160926-trump-tells-netanyahu-he-would-recognise-jerusalem-as-israels-capital/  

  2. https://www.middleeastmonitor.com/20161109-israeli-mayor-of-jerusalem-urges-trump-to-move-us-embassy-from-tel-aviv/  

  3. https://www.middleeastmonitor.com/20161213-moving-us-embassy-to-jerusalem-is-very-big-priority-for-trump/  

  4. https://www.middleeastmonitor.com/20161216-mossad-director-discusses-middle-east-with-trumps-team/  

  5. http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/12/16/505805411/trumps-pick-for-ambassador-to-israel-end-the-2-state-narrative  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.