Nemačka povlači svoje zlato iz SAD brže nego što je planirano

Foto: bankofengland.co.uk

Nemačka je vratila u zemlju deo svojih rezervi zlata koje je čuvala u Njujorku, Londonu i Parizu, brže nego što je planirano, saopštila je u četvrtak Centralna banka Nemačke.1

Nemačka Bundesbanka je već povratila 583 tona zlata iz Njujorka i Pariza, što je pre prvobitnog plana da se ceo proces kompletira 2020. godine. Ostatak će biti podeljen između Banke federalnih rezervi u Njujorku i Banke Engleske.

„Puno diskutujemo o Trampu i implikacijama na monetarnu politiku, makroekonomiju, itd, ali verujemo centralnoj banci SAD“, rekao je član odbora Bundesbanke Karl-Ludvig Tile na konferenciji za novinare.2

Analitičari ukazuju da neki ekonomisti u Nemačkoj nagoveštavaju da zlato može biti potrebno da podrži novu nemačku valutu ako dođe do kolapsa evrozone.

Tokom hladnog rata, 98 odsto nemačkih zlatnih poluga je otpremljeno u inostranstvo, a do sada najveća repatrijacija desila se u 2000. godini kada je Bundesbanka vratila 931 tonu zlata od Banke Engleske.

Nemačka će i dalje držati 1.236 tona u Njujorku, 432 tone u Londonu, a ostatak u Frankfurtu. Bundesbanka je saopštila da nije zabrinuta zbog čuvanja zlata u Engleskoj, uprkos Bregzitu, jer London ostaje ključno tržište zlata i bezbedno mesto.

Nemačka ima druge po veličini rezerve zlata u svetu, posle SAD sa 3.381 tonom.3

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://sputniknews.com/business/201702111050571970-us-germany-gold-repatriation/  

  2.  https://www.rt.com/business/376924-germany-gold-repatriation-euro/  

  3.  http://www.mining.com/germans-give-up-on-getting-back-their-gold-held-in-us-45305/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.