Severna Koreja oštro napala Kinu u najnovijem saopštenju!

Foto: Reuters

Severnokorejska državna novinska agencija (KCNA) prenela je najnovije saopštenje ministra vojske Kim Čola povodom pogoršanja odnosa dve zemlje i antikorejske medijske propagande kineskih medija. KCNA opisuje saopštenje kao „poruku susedu uplašenom od strane američke ucene i ratnog reketa“.1

Mi ćemo preneti saopštenje u celosti, ali i podsetiti da je ministar Kim Čol, prema izveštajima zapadnih medija, pogubljen još 2012. zbog navodnog opijanja i kockanja.2 Upravo zbog toga se zapadni mediji koji su juče preneli ovu vest nisu osvrnuli na ime autora teksta. Podsetićemo i da smo već ranije pisali o dezinformacijama kojima se imperijalistički mediji služe kada je DNRK u pitanju.

U saopštenju se kaže:

„People’s Daily i Global Times, poznatiji kao emiteri zvaničnih stavova kineske partije i vlade, nedavno su objavili komentare koji tvrde da pristup nuklearkama DNRK predstavlja pretnju nacionalnim interesima Kine. Oni prebacuju krivicu za pogoršanje odnosa između DNRK i Kine na DNRK i osmišljavaju jadne izgovore za to što Kina igra onako kako sviraju SAD.

Ovi komentari tvrde da DNRK predstavlja pretnju za ’sigurnost u severoistočnom regionu Kine’ zbog sprovođenja nuklearnih proba na manje od 100 km od granice sa Kinom. Čak navode i đubre da DNRK čini situaciju u severoistočnoj Aziji napetom i ’nudi SAD opravdanja za dopremanje više strateških sredstava’ u region.

Nezadovoljni takvim paradoksom, komentari tvrde da protiviti se korejskom pristupu nuklearkama znači sačuvati zajedničke interese SAD i Kine, pozivajući na uvođenje oštrijih sankcija protiv DNRK, kako bi se izbegao rat koji bi Kinu doveo u opasnost.

Novine, koje čak tvrde da Kina vodi inicijativu u regulisanju odnosa između DNRK i Kine, nisu propustile da iznesu niz provokativnih primedbi pozivajući DNRK da izabere jednu od sledećih opcija ako ne želi vojnu konfrontaciju sa Kinom: dalja izolacija ili čuvanje nacionalne bezbednosti u vidu političkog zaokreta, i raskid kinesko-korejskog prijateljstva ili demontiranje nuklearki.

Ovo je samo bezobzirno kršenje nezavisnih i legitimnih prava, dostojanstva i vrhovnih interesa DNRK i, štaviše, predstavlja neskrivenu pretnju susednoj zemlji sa poštenim namerama sa kojom postoji duga istorija i tradicija prijateljstva. Kina prenaglašava i ’štetu izazvanu nuklearnim probama DNRK’ u svoje tri severoistočne provincije. Ovo samo otkriva skrivenu svrhu toga i nezadovoljstvo zbog brzog razvoja nuklearki DNRK.

Što se tiče ’kršenja nacionalnih interesa’, što često ponavljaju političari i javne ličnosti u Kini, to je upravo pitanje o kojem bi DNRK rado diskutovala. Upravo su strateški interesi DNRK više puta prekršeni zbog neiskrenosti i izdaje njenog partnera, a ne kineski.

Neki teoretičari u Kini šire gomilu izmišljotina da pristup nuklearkama DNRK stvara tenzije u severoistočnoj Aziji i nudi SAD izgovor da pojačaju strateška sredstva u regionu. Ali SAD su otpočele strategiju dominacije u pacifičkoj Aziji mnogo pre nego što je DNRK imala pristup nuklearkama, i njihov primarni cilj bila je Kina.

Kina bi trebalo pošteno da prizna da je upravo DNRK doprinela zaštiti mira i bezbednosti Kine, osujećujući američku šemu agresije, vodeći tešku bitku na prvoj liniji u obračunu sa SAD više od sedam decenija, i zahvali DNRK za to.

Neki neuki političari i mediji Kine smelo tvrde da su tradicionalni prijateljski odnosi DNRK i Kine bili uvek samo usklađeni sa interesima obe države u prošlosti. Savetujemo im da jasnije shvate suštinu istorije pre nego što otvore usta.

Njihovi pozivi, ne samo za uvođenje strožih sankcija nego i na neisključivanje vojne intervencije ako DNRK odbije da napusti svoj nuklearni program, više su od ekstremno egoistične teorije šovinizma velike sile, prema kojoj ne samo strateški interesi, nego i dostojanstvo i vitalna prava DNRK treba da budu žrtvovani zbog interesa Kine.

Oni moraju jasno da shvate da naša linija pristupa nuklearkama za opstanak i razvoj zemlje ne može da se promeni niti uzdrma, i da DNRK nikada neće preklinjati za održavanje prijateljstva sa Kinom, rizikujući svoj nuklearni program koji joj je dragocen kao sopstveni život, bez obzira na to koliko joj je dragoceno prijateljstvo.

DNRK, koja je već postala jedna od najmoćnijih nuklearnih sila, ne oseća potrebu da razmisli koliko opcija sada ima.

Kina više ne treba da pokušava da testira granice strpljenja DNRK, nego da usvoji pravilnu stratešku opciju, suočavajući se sa situacijom.

Za Kinu je bolje da razmisli o teškim posledicama koje bi izazvao njen bezobzirni akt sečenja stuba kinesko-korejskih odnosa.“

Nakon ovog saopštenja, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da je Peking odlučan u svom pozivu na denuklearizaciju Korejskog poluostrva u cilju održavanja mira i stabilnosti u regionu.3

 

Prevod – Princip.info

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.kcna.kp/kcna.user.article.retrieveNewsViewInfoList.kcmsf  

  2. http://www.ibtimes.com/north-korean-army-figure-executed-kim-jong-un-continues-bloody-purge-853153  

  3.  http://www.aninews.in/newsdetail-NA/MzEyNTIw/china-crossing-039-red-line-039-in-relations-n-korea.html  

Source: http://www.kcna.kp/kcna.user.article.retrieveNewsViewInfoList.kcmsf

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.