Pismo Engelsa Marksu, 7. oktobar 1858.

Dragi Mor1

Nema sumnje da ćeš sutra pisati o izveštaju iz Kaninga. Stvar je izvan mog vidokruga. Nisam čitao novine redovno u poslednje vreme i imao sam mnogo posla, pošto je Ermen odsutan poslednje dve nedelje i moram sam da se brinem o radnji. Posao je izuzetno dobar; za poslednjih šest nedelja predioci su proizveli „1d à 1 1/4d” više po kilogramu na krupnom i srednjem računu nego u protekle tri godine i – što je bez presedana – lokalno tržište prediva poraslo je za „1d” pre nego što su momci iz Liverpula uspeli da dobiju još jednu „1/4d” za pamuk. Tokom poslednjih 10-12 dana rast je malo usporen, ali svi su predioci bukirani unapred i potražnja je i dalje sasvim dovoljno velika da održi cene. Ako se ovako nastavi još dugo biće zahteva za povećanjem plata. U Francuskoj, takođe, predioci pamuka već neko vreme zarađuju više nego prethodnih godina (vesti iz prve ruke od agenta pamuka koji je bio tamo); kako stvari izgledaju u drugim granama trgovine tamo ne mogu tačno reći, ali stanje berzi ukazuje na značajan napredak. Sve ovo izgleda prokleto bajno i samo đavo zna koliko dugo će trajati, osim ako ne postoji znatna hiperprodukcija sa Indijom i Kinom u vidu. Trgovina mora da je sada apsolutno sjajna u Indiji; pošta iz Bombaja, osim jedne, savetuje prodaju – tokom perioda od 14 dana – 320.000 komada pamučne tkanine, a poslednja dodatnih 100.000. Momci su već prodali mnogo toga unapred, znajući samo da je kupljeno u Mančesteru, a još nije ni isporučeno. Sudeći po priči lokalnih Filistinaca i stanja na tržištu, čini mi se da će Indija i Kina obezbediti trenutni izgovor za hiperprodukciju i, ako budemo imali dobru zimu, može pouzdano da se očekuje da će se ispisivanje čekova i neobuzdano odobravanje kredita opet veselo nastaviti u proleće.

Stvar oko Džonsa je veoma neukusna. Održao je sastanak ovde i govorio je potpuno u duhu novog saveza. Nakon tog događaja moglo bi skoro da se veruje da engleski proleterski pokret u svom starom tradicionalnom čartističkom obliku mora potpuno da nestane, pre nego što bi mogao ponovo da se razvije u novoj i održivoj formi. Pa ipak, nije moguće predvideti kako će nova forma izgledati. Čini mi se, usput, da zapravo postoji veza između Džonsovih novih poteza, posmatrano zajedno sa prethodnim manje ili više uspešnim pokušajima takvog saveza, i činjenicom da se engleski proletarijat faktički sve više i više buržoazira, tako da ta najburžoaskija od svih nacija hoće, očigledno, da na kraju krajeva dovede stvar dotle da ima buržoasku aristokratiju i buržoaski proletarijat pored buržoazije. Razume se, kod takve nacije koja eksploatiše ceo svet, to je do izvesne mere zakonito. Samo nekoliko potpuno loših godina može da pomogne ovde, ali posle otkrića zlata to više nije tako lako ostvarivo. Da dodam i da mi je potpuna misterija kako je masovna hiperprodukcija koja je izazvala krizu upijena; nikada ranije nije tako velika poplava isušena tako brzo.

Rejnolds će postati istaknuta ličnost zahvaljujući manevru Džonsa; on je jedini „obrazovan” čovek (vulgo ‘naučnik’), koji se još uvek izdaje za predstavnika proletarijata – u suštini je buržuj jednako kao što je „Monsieur” Džons sada postao, ali na drugačiji način. Za njega je to božji dar. Na zaboravi da mi pošalješ isečke iz njegovog rada koje si mi obećao.

Još uvek nešto nije u redu sa Lupusovom nogom; još uvek ne može da hoda brzo a da ga ne boli, iako hoda prilično dobro.

Mali nemački stihoklepac, čije su se avanture sa Kinkelom i Freiligrat pojavile prošlog leta u Augsburgeru, zove se Isaak Levi, alijas Džulijus Rodenberg, Gumpertov školski drug.

Ako bude moguće doći ću za Božić. Sjajno je čuti da ćeš urediti finansije sa majkom. Nadam se da je to u međuvremenu urađeno ili makar dogovoreno. Pišem Freiligrat danas o računu.

 

Srdačan pozdrav tvojoj ženi i devojkama.

tvoj
F. E.

Da li je rukopis poslat?

 

Pismo Engelsa Marksu, Mančester, 7. oktobar 1858.
Prevod: Princip.info

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. Nadimak Mavar (prim.prev) Marks je dobio tokom studiranja u Bonu, zbog tamnije puti.  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.