Divljanje opozicije: ubijen vojnik, troje ljudi spaljeno živo

Jedan pripadnik Nacionalne garde je ubijen, a tri osobe su spaljene žive u Venecueli tokom nasilnih protesta protiv vlade koji traju već 13 nedelja.

U Argui poručnik Nacionalne garde Roni Alberto Para Arauho (27) preminuo je u utorak od povreda zadobijenih tokom onoga što javni tužilac opisuje kao „neregularnu situaciju“ prethodnog dana.

Novinar Ramon Kamačo je izvestio da je Para ustreljen dok je pokušavao da spreči pljačku samoposluge Valio (Walio) u Marakaju u ponedeljak predveče. Glavni grad Arguaje bio je poprište nereda koji su usledili nakon poziva opozicije da se blokiraju putevi širom zemlje, ranije istog dana. Ukupno 68 prodavnica je opljačkano, a napadnuto je i nekoliko javnih institucija, uključujući i vatrogasnu stanicu, nacionalnu telefonsku kompaniju i nacionalnu kancelariju za porez.

Vojna policija je poslala okružnog pravnog zastupnika radi ispitivanja smrti poručnika. Javno tužilaštvo je takođe pokrenulo istragu povodom ustreljivanja tri pripadnika Nacionalne garde u kojem nije bilo poginulih, a odigralo se u državi Miranda u ponedeljak.

U provinciji Lara, u petak uveče, dva stanara stanova koje je izgradila vlada Venecuele u okviru Velike stanarske misije Venecuele, opozicionari su napali i spalili žive.

Prema svedočenju lokalnog opštinskog saveta, Henri Eskalona (21) i Vladimir Penja (27) su se vraćali sa obližnje proslave u 23:34 kada ih je napala grupa od osam maskiranih osoba koje su ih pitale da li su „čavisti“. Kada su omladinci izjavili da podržavaju vladu, napadači su izvukli vatreno oružje i naredili im da kleknu. Pošto je jedan od mladića pokušao da pobegne, opozicionari su ih zalili benzinom i zapalili.

„Ovi mladići su spaljeni samo zato što žive u rezidenciji Larenses, stanarskom kompleksu koji je sagrađen tokom revolucije“, rekao je glasnogovornik opštinskog saveta Luis Rodrigez.

Eskalona i Penja su trenutno u kritičnom stanju i leče se od opekotina trećeg stepena u Centralnoj bolnici Maria Pineda. Zajednica traži da se obe žrtve prebace na odeljenje za opekotine kojim upravlja naftna industrija u zapadnom gradu Marakaibo.

U međuvremenu, u bogataškom kvartu La Kasteljana u istočnom delu Karakasa, jednog građanina su maskirani pojedinci izboli noževima i zapalili pod optužbom da je „čavista“.

„Mladića po imenu Đovani Gonzales (24) zapalili su i izboli u La Kasteljani maskirani pojedinci koji su greškom mislili da je čavista“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nestor Reverol putem Tvitera u ponedeljak. Ministar je ukazao da je Gonzales prebačen u zdravstveni centar i da mu je stanje stabilno, ali nije dao više detalja.

Tokom javnog obraćanja u utorak, predsednik Venecuele Nikolas Maduro osudio je nasilje i pozvao na jedinstvo naroda pred fašističkim nasiljem.

Napadi su poslednji u nizu opozicionog linča pojedinaca koje optužuju da su čavisti ili lopovi. Orlando Figera (21) je 3. juna preminuo u bolnici nakon što ga je rulja demonstranata izbola nožem i zapalila u Altamiri. Javno tužilaštvo još uvek nije izdalo saopštenje po pitanju linčovanja.

U drugom incidentu u istočnom Karakasu, jednu ženu napala je u subotu u tržnom centru grupa opozicionara koji su pomislili da se radi o supruzi novinara sa državne televizije. U video snimku se vidi da ženu verbalno i fizički napada više od stotinu demonstranata vičući „ubica“.

https://www.youtube.com/watch?v=I20_8cL5_Fw

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://venezuelanalysis.com/news/13206

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.