Yandex.Metrica

Venecuela odbacuje izjave direktora CIA i pred međunarodnom zajednicom osuđuje sistematsku agresiju SAD

Foto: Reuters/Yuri Gripas

Bolivarska Republika Venecuela kategorički odbacuje izjave direktora Centralne obaveštajne agencije Sjedinjenih Američkih Država (CIA), Majkla Pompea i osuđuje pred međunarodnom zajednicom sistematsku agresiju koju SAD sprovode protiv Venecuele:

1. Obaveštajne operacije vođene sa najvišeg nivoa imaju za cilj svrgavanje sa vlasti ustavne vlade i predsednika Nikolasa Madura Morosa, uključujući i koordinaciju sa vladama Kolumbije i Meksika kako bi se postigla tranzicija u Venecueli, a postupci vlada ovih zemalja govore o njihovim namerama da budu lideri u regionu.

2. SAD pružaju finansijsku i logističku podršku venecuelanskoj opoziciji, koja predstavlja integralni deo njihovih napora da destabilizuju demokratiju u Venecueli i izazovu nasilje sa političkim ciljevima.

3. Produženje važenja dekreta izvršnih vlasti SAD-a u kojem se Venecuela vidi kao neuobičajena i vanredna pretnja nacionalnoj bezbednosti SAD-a i njihovoj spoljnoj politici.

4. Uvođenje prinudnih unilateralnih i bespravnih mera protiv visokih funkcionera vlade Bolivarske Republike Venecuele, uključujući i potpredsednika, ministre i sudije Vrhovnog suda pravde, sa ciljem da se Venecuela podvrgne imperijalističkim interesima SAD-a.

5. Nova administracija SAD-a je od početka svog delovanja sprovela više od 105 intervencionističkih i neprijateljskih akcija, uključujući i intervencionističke napore Organizacije američkih država (OAD), koji predstavljaju jasno kršenje međunarodnog prava, i pretnje uvođenjem “oštrih i brzih ekonomskih sankcija” stanovništvu Venecuele. Ove kolektivne sankcije su proizvod imperijalističkog suda i predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava.

Bolivarska Republika Venecuela zahteva hitno i obavezno izvinjenje američke administracije, i upozorava međunarodnu zajednicu na određene pretnje našoj zemlji, podsećajući na groznu istoriju ove obaveštajne službe u ugrožavanju suvereniteta nezavisnih zemalja, nanošenja štete i patnje čitavim nacijama, kao i oduzimanja teritorija zemljama koje se nisu povinovale imperijalističkim interesima.

Bolivarska Republika Venecuela saopštava da će odgovarajućim diplomatskim kanalima tužiti vlade SAD a, Kolumbije i Meksika pred Zajednicom latinoameričkih i karipskih država (CELAC), Unijom južnoameričkih nacija (UNASUR), Asocijacijom karipskih država (AEC) i pred Pokretom nesvrstanih zemalja, kao što to i dolikuje jednoj slobodnoj i nezavisnoj državi. Ove nedelje, 30.jula, narod Venecuele izaći će na izbore da mirnim putem izrazi svoju suverenu volju, putem univerzalnog, direktnog i tajnog glasa, na demokratskoj proslavi, i u ostvarivanju svog direktnog suvereniteta, na izborima za članove Ustavotvorne skupštine.

 

Injaki Hil de San Visente
Karakas, 25. jul 2017

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.