Naučnici potvrđuju da mozak i dalje radi nakon smrti!

Foto: Reuters/Yves Herman

Prema timu naučnika iz Njujorka, ljudski mozak je i dalje veoma aktivan nakon smrti, što znači da postoji šansa da zapravo čujete zaključenje svoje smrti od strane lekara.

Dr. Sam Parnia i njegove kolege sa njujorškog medicinskog fakulteta Langon proučavaju pacijente koji su teoretski “doživeli smrt” od srčanog zastoja ili srčanog udara – što znači da su im otkucaji srca bili zaustavljeni – a kasnije su lekari uspeli da ih povrate u život.

“Tehnički govoreći, tako dobijate vreme smrti – ono nastaje kada se srce zaustavi”, rekao je Dr. Parnia za Live Science.1

“Kada se to desi, krv više ne cirkuliše do mozga, što znači da se funkcija mozga zaustavlja gotovo trenutno. Cerebralni korteks se usporava do ravne linije – što znači da na monitoru nisu vidljivi moždani talasi – u roku od 2 do 20 sekundi. Ovo pokreće lančanu reakciju ćelijskih procesa koji na kraju dovode do smrti ćelija mozga, ali to može trajati do nekoliko sati nakon što se srce zaustavi”.

Prema rečima dr. Parnije, u više slučajeva, pacijenti koji su “vraćeni u život” mogli su da se sete razgovora lekara i vizuelnih detalja koji su se odvijali, dok su tehnički bili mrtvi, a koje su kasnije potvrdili lekari koji su bili prisutni.2

Dr. Parnia i njegov tim sada koriste sećanja poput ovih da bi dalje istraživali pojave koje se odvijaju unutar ljudskog mozga nakon smrti.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.livescience.com/60593-flatliners-movie-death-resuscitation.html  

  2.  https://www.yahoo.com/news/scientists-brain-still-works-death-141555642.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.